Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).

Питання макрофінансової допомоги, підтримки в умовах російської агресії та підготовки до Ризького саміту «Східного партнерства» стали основними під час сімнадцятого саміту Україна—ЄС, який відбувся учора в Києві.
Нашу державу на переговорах представляли Президент Петро Порошенко і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, європейську сторону — президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер (на знімку праворуч) і президент Європейської ради Дональд Туск (на знімку ліворуч). Третім представником мала стати голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні, однак в останній момент вона була змушена вирушити з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном у поїздку Середземним морем для інспекції ситуації з нелегалами.

Перед початком саміту на Україну посилився тиск з боку Німеччини, Великобританії і Франції, повідомила «Файненшнл Таймс». Як стверджує видання, європейські дипломати закликають прискорити реалізацію Мінських угод Україною, хоча й визнають, що ці угоди порушуються сепаратистами набагато частіше. Проте вони тиснуть на Петра Порошенка з метою виконання політичних пунктів домовленостей. Водночас з президентом Росії Володимиром Путіним ЄС має намір пом’якшити відносини, свідчать джерела газети.
Саме через це в неділю відбулося екстрене засідання постійних представників країн—членів ЄС у Брюсселі (COREPER), на якому таки вдалося узгодити спільну заяву, що була ухвалена за результатами саміту. Втім, учора, під час пленарного засідання, Президент України запевнив, що наша держава виконає Мінські домовленості. Натомість від ЄС ми очікуємо, по-перше, чіткого сигналу про перспективу членства у спільноті. «За п’ять років ми маємо забезпечити імплементацію Угоди про асоціацію і бути готовими до подачі заявки на членство», — заявив Петро Порошенко. По-друге, він наполіг на необхідності лібералізації візового режиму для українців, незважаючи на конфлікт на Донбасі. Власне, такі заклики — це озвучення українських прагнень напередодні саміту «Східного партнерства», що відбудеться у кінці травня у Ризі.
У відповідь президент Європейської ради Дональд Туск українською мовою заявив: «Реформи стануть кращою відповіддю на агресію та кращим вшануванням пам’яті ваших героїв». Так само на необхідності реформ під час свого виступу наполягав і очільник Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Що стосується допомоги Україні, то президент Європейської ради запевнив, що невдовзі до України відправлять оціночну місію, яка спільно визначить, якої допомоги потребує Україна. До речі, перед тим, як вирушити на Банкову, пан Туск вшанував пам’ять героїв Небесної Сотні біля імпровізованого меморіалу в їхню пам’ять.
На момент, коли верстався номер, пленарне засідання саміту тривало, тож про подробиці переговорів на Банковій читайте у наступному номері.

Перед початком саміту Дональд Туск вшанував пам’ять героїв Небесної Сотні й дав перші коментарі журналістам.

Фото надане прес-службою Європейської ради.