Кількість загиблих під час нищівного землетрусу в Непалі перевищила 3200 осіб і зростатиме надалі. Оцінити масштаби завданих руйнацій поки що неможливо. Фахівці кажуть, що, ймовірно, цілі селища поховані під зсувами ґрунту.
У зоні ризику опинилися і 149 українців, які відпочивали у цій країні. Станом на вчора з 89 з них вийти на зв’язок не вдалося. Міністерство закордонних справ рекомендує їм негайно повідомити про своє місце перебування Посольству України в Індії за номером телефону: +918826297218, на адресу електронної пошти: emb_іn@mfa.gov.ua; Почесному консульству України в Непалі за телефоном: +977-1-441-6544, +977-1-441-6767 або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України: +38 (044) 238-16-57.
Президент України доручив надіслати до Непалу літак для евакуації наших громадян. Однак для відновлення стабільного функціонування міжнародного авіаційного сполучення з цією країною знадобиться декілька днів.
Зараз МЗС просить громадян України дотримуватися заходів безпеки в районі стихійного лиха: перебувати в безпечному місці, пересуватися тільки перевіреними маршрутами (в жодному разі не наодинці) та враховувати погодні умови і їх прогноз, зважати на небезпеку сходження лавин, а відтак відмовитися від будь-якого переміщення у високогір’я. Місцем збору визначено Почесне консульство України в Непалі (адреса: House No. 122, Bhagwan Marg, Narayan Chour, Naxal, Kathmandu, Nepal). Для організації евакуації до Катманду відрядили працівників Посольства України в Індії.
У самому Непалі тривають рятувальні операції. Десятки країн світу вже зголосилися допомогти країні, якій нині катастрофічно не вистачає гуманітарної допомоги, а також рятувальників та медиків.
Землетрус магнітудою у 7,8 бала, за шкалою Ріхтера, спричинив не лише руйнації у міській та сільській місцевостях, а й снігові лавини в горах. У Катманду тисячі людей провели кілька ночей поспіль практично просто неба. В наметових містечках, що спонтанно утворилися у центрі міста, бракує найелементарніших речей, але люди бояться повертатися додому, побоюючись повторних поштовхів, які були відчутні у неділю та в понеділок вранці.

Вл. інф.