Майже 800 одинадцятикласників, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Донецької області, беруть участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. Це лише частина школярів із міст і районів, контрольованих бойовиками.

«В 11 класі, де я викладаю, навчаються 13 дітей. Із них троє чи четверо виїхали на підконтрольну Україні територію складати тести. Виїхали з батьками ще в березні, щоб написати екстернатні контрольні і потім уже ЗНО. Влаштовуються хто як: винаймають помешкання чи живуть у родичів, — розповіла «Голосу України» Марина, вчителька української мови й літератури з Донецька. — Решта вирішила вступати до вишів «ДНР». Умови для вступу в «республіці» такі: беруть середній бал атестата і бал з профільного предмета. З цих оцінок і формується прохідний бал».
Вишам самопроголошеної «ДНР» катастрофічно бракує студентів, тому особливої конкуренції серед абітурієнтів не очікується. Тоді як до українських вишів можна вступати лише за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.
«Коли продовжили терміни реєстрації на ЗНО, я розповіла про це своїм учням і дуже наполягала, щоб вони складали іспити в Україні та отримали український атестат. Але вирішують батьки», — зітхає вчителька з Донецька Катерина. Тим, хто закінчить школу в «республіці», видадуть атестат з двоголовим птахом. «Батьки не думають про те, що ці атестати та дипломи вишів не визнають у світі — навіть у Росії. Кажуть: мовляв, нас таких багато буде, щось вигадають», — додає педагог.
Більшу зацікавленість у складанні ЗНО виявили старшокласники Новоазовського району: за словами місцевої вчительки Ольги, виїхали майже 70—80 відсотків учнів. Можливо, далася взнаки близькість Маріуполя (30 кілометрів), де розташовані популярні виші.
«Коли тривала реєстрація на тестування, батьки піднімали питання безпеки учнів, адже тоді в районі стріляли. Єдиний маршрут, яким можна дістатися на «велику землю», — у напрямку Маріуполя. Проїжджати доводиться через район бойових дій. Дехто просив, щоб українська влада та влада «ДНР» домовилися, організували «коридор» для безпечного проїзду автобуса зі школярами. Але ніхто не домовився — батьки вивозили дітей самі, надто не афішуючи. Тому що підтримка України у нас не вітається», — сказала педагог.
Співрозмовники «Голосу України» відзначили, що для виїзду з непідконтрольної Україні території батькам і учням потрібно було оформлювати перепустки. Це зайняло понад місяць. «Одній моїй учениці тривалий час не давали перепустку. Знаю, що батьки зверталися до Міністерства освіти, і вже звідти клопотали про видачу документа. Зрештою, дівчина змогла виїхати», — пригадує Марина.
Ще однією перешкодою стала відсутність паспорта у деяких випускників. Старшокласники опинилися у замкненому колі: без паспорта неможливо оформити перепустку, а без перепустки неможливо виїхати, щоб отримати паспорт на українській території.
Донецька область.

 

Донецька область. Красноармійськ. ЗНО з української мови та літератури.


Фото з сайту vchasnoua.com.

 

У Маріуполі тестування з української мови та літератури склали майже 2300 школярів, з них понад 140 — з території, контрольованої бойовикам.


Фото Олександра ПОНЕВІНА.