У Національному антикорупційному бюро вже нарешті є очільник — Президент України призначив його головою 35-річного Артема Ситника, котрий має досвід прокурорської та слідчої роботи. Однак запрацює новостворена структура не раніше, ніж через півроку. Втім, у парламентському антикорупційному комітеті мають намір контролювати діяльність антикорупційного бюро з перших днів його створення.
Одразу після призначення голова Антикорупційного бюро визначив пріоритети його діяльності та хто підпаде під його «приціл»: це чиновники «вищого рангу», вищих ешелонів влади, а також судді всіх рівнів. Однак боротьбу з корупцією новоствореному органу доведеться розпочинати з нижчого рівня — фактично з нуля.
«Перше: цей правоохоронний орган створюється з нуля, — сказав Артем Ситник під час представлення його Президентом України Петром Порошенком. — Друге: стан боротьби з корупцією починається не те, що з нуля, а з нижчого рівня, і при цьому підслідними цього органу є чиновники вищого рангу». Втім, керівник Антикорупційного бюро усвідомлює, що «суспільство не чекатиме результатів роботи бюро роками».
У кількох обласних центрах — найбільш корумпованих містах України — можуть з’явитися регіональні управління Національного антикорупційного бюро. Як заявив Артем Ситник в інтерв’ю одному з центральних телеканалів, закон дозволяє директору бюро створювати до семи регіональних управлінь. За його словами, філіали бюро можуть відкритися в Одесі, Харкові, Львові та інших регіональних центрах.
«Тобто, якщо будуть результати соцопитувань і необхідність, наприклад, з’ясується, що Одеса є одним з найбільш корумпованих міст України, то директор бюро своїм рішенням має право створити там районне управління, яке працюватиме вже по своєму регіону, виявляти корупцію і відповідно діяти», — зазначив А. Ситник.
У НАБ працюватимуть 700 осіб, із них директор бюро має право призначити лише чотирьох. Решту обиратимуть на відкритому конкурсі. Заробітна плата детективів Національного антикорупційного бюро становитиме понад 30 тисяч гривень — це також визначено законом.
А. Ситник уже заявив, що почав вивчати особові справи своїх конкурентів — інших кандидатів, які подавали документи на посаду директора антикорупційного бюро, й не виключив, що комусь із них може запропонувати роботу в НАБ.
Найближчим часом запрацює сайт Антикорупційного бюро, а з наступного тижня там має бути оголошено про конкурс на зайняття посад у бюро. Хід конкурсу обіцяють транслювати в режимі онлайн.
При бюро також буде створено консультативну громадську раду, яка готуватиме із відкритих джерел матеріали для перевірок Антикорупційним бюро до призначення його штату. До участі в роботі бюро буде залучено й представників громадськості. Громадська рада делегуватиме по три представники в конкурсні комісії, які відбиратимуть кандидатів на посади в Антикорупційному бюро.
«Консультативна рада напрацює певні матеріали, які буде передано призначеним детективам, і детективи починатимуть не з нуля, а, фактично, з уже готового матеріалу, будуть його допрацьовувати й реєструвати кримінальне провадження», — сказав А. Ситник в інтерв’ю телеканалу «Інтер».
Керівник Антикорупційного бюро також заявив, що розраховує на контакти із закордонними службами, які мають позитивний досвід боротьби з корупцією, а також зі спецслужбами іноземних держав, зокрема із представниками Федерального бюро розслідування США.
А парламентський Комітет із питань запобігання і протидії корупції на найближчому засідання має намір заслухати новопризначеного директора Антикорупційного бюро і розпочати з ним співпрацювати.

ДОВІДКОВО

Артем СИТНИК, 35 років, юрист. Закінчив Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого. На початку 2000-х працював помічником прокурора Ленінського району Кіровограда, потім слідчим і старшим слідчим. У серпні 2008 року був переведений на посаду начальника слідчого відділу прокуратури Київської області. Звільнився у 2011 році за власним бажанням через «незгоду з політикою режиму Януковича, криміналізацією правоохоронних органів». Конкурсна комісія з обрання директора Антикорупційного бюро працювала три місяці, розглянула понад 170 кандидатур і у фіналі запропонувала Президентові України дві кандидатури — Артема Ситника і Миколи Сірого.