Днями Київська обласна державна адміністрація провела відкриту дискусію «СТОП корупції в Київській області — від слів до дій», де презентовано детальний план боротьби із зловживаннями в дозвільних та погоджувальних інстанціях області: Держземагентстві, Держреєстрі, Держархбудінспекції та районних управліннях архітектури і містобудування. У дискусії взяли участь голова КОДА Володимир Шандра, перший заступник голови КОДА Лев Парцхаладзе, голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк, представники громадських організацій області.
За словами Л. Парцхаладзе, за рік у дозвільних та погоджувальних інстанціях Київської області видається приблизно 300 тисяч документів дозвільного характеру. Щорічний тіньовий обіг коштів тут становить 200 мільйонів гривень. Лев Парцхаладзе оприлюднив імена місцевих державних чиновників, яких помічено у злочинних зловживаннях.
— Неможливо перемогти корупцію у країні, поки з нею не розібралися в кожному регіоні, області, місті, селі. Треба починати знизу, — переконаний Л. Парцхаладзе. — Ми вирішили порівняти прізвища місцевих чиновників дозвільних органів і власників фірм, до яких ці чиновники відправляють так званих потенційних клієнтів. Результати вразили. Ніхто навіть не думає ховатися. «Тезок» — десятки... Отож головне — боротьба з фірмами-посередниками, які задіяні у корупційних схемах, усунення корупційних шпарин у законодавстві, інформування громадян про їхні права, підвищення рівня відкритості та доступності інформації, збільшення заробітних плат чиновників дозвільних органів.
— Наше завдання — зробити ці зміни системними, а отримання дозвільних документів прозорим, щоб люди бачили, що можна добитися справедливості. Ми запрошуємо до співпраці громадськість, адже без активної позиції кожного громадянина систему зламати не вдасться, — зазначив голова КОДА Володимир Шандра. — У нас питання боротьби з корупцією на особливому контролі, а головні інструменти цієї боротьби — відкритість, прозорість, громадський контроль.
Наводячи приклади конкретних кроків, голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк запевнив, що найближчим часом на конкурсній основі буде замінено керівників усіх територіальних органів Держгеокадастру.
— Кадрові зміни — лише один з елементів боротьби з корупцією. Всі сили спрямуємо на створення таких послуг громадянам, які б унеможливили виникнення корупційних дій, — зазначив М. Мартинюк і нагадав, що на базі Київської області Державна архітектурно-будівельна інспекція здійснює проект зі створення консультаційних центрів, які допоможуть у боротьбі з посередницькими фірмами, що перебувають у корупційних зв’язках з дозвільними інстанціями.
Насамкінець Лев Парцхаладзе повідомив, що в рамках проекту «СТОП корупції в Київській області» створено Антикорупційний штаб, у складі якого — представники громадських організацій. Штаб розглядає кожну конкретну скаргу, що надходить від людей, і контролює, щоб кожна з них була доведена до логічного завершення. А слідчий комітет з юристів-волонтерів, на думку Л. Парцхаладзе, сьогодні працює навіть краще від силових органів. Виявлені волонтерами факти зловживань обов’язково передаватимуться правоохоронцям.