Агресія Росії в Україні стала однією із тем переговорів під час зустрічі Президента США Барака Обами та Прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе, який перебуває в США з офіційним візитом. Відповідаючи на запитання журналістів під час прес-конференції, Обама заявив: «Ми, два глобальні партнери, які спільно борються за безпеку й людську гідність у всьому світі, протистоїмо агресії Росії проти України, надаємо допомогу мирним мешканцям, що перебувають під загрозою екстремістського угруповання «Ісламська держава», боремося з вірусом Ебола і сприяємо світовій охороні здоров’я, а нині пропонуємо допомогу мешканцям Непалу».
Японський прем’єр у свою чергу відзначив, що союз двох країн «міцний як ніколи». «Я хочу дати зрозуміти, що Японія та США, спираючись на наші міцні зв’язки, спільно доб’ються миру і процвітання в ХХІ столітті й відкриють нову еру», — заявив Абе.
Разом із прем’єром прибула солідна делегація: міністри закордонних справ та оборони, чимало бізнесменів. Учора Шіндзо Абе виступив перед обома палатами американського Конгресу.
Питання війни і миру стали головними серед тих, які обговорювалися за океаном. Йшлося про розширення військової співпраці, активнішу участь японських військових у міжнародних операціях разом із американськими Збройними силами. «Дві країни організують постійний, єдиний урядовий механізм з координації їх союзу, що забезпечить швидке реагування на всіх фазах — від мирного часу до непередбачених», — зазначено в заяві міністрів. Острови в Східно-Китайському морі, японську приналежність яких заперечує Китай, потрапляють під дію угоди про взаємну оборону.
Ще до зустрічі з Обамою високий японський гість відвідав Бостон, Нью-Йорк, зустрівся зі студентами Гарвардської школи Кеннеді. Розповідаючи про реформи в Японії, Шіндзо Абе сказав слова, що їх можна сприйняти як пряму рекомендацію усім тим, хто здійснює реформи в Україні: «Реформи ніколи не відбуваються без спротиву. Завжди буде тиск з боку суспільства... Але тільки-но ти ухвалив рішення, зрозуміло, після того, як добре подумав, ти маєш доводити його до кінця». Свою роль у цих реформах, яку він «настійно проектував одну за одною», вбачає у тому, щоб «бути паровозиком, який зумів».
Цими ж днями генеральний секретар уряду Йошіхіде Суґа повідомив, що японський прем’єр не приїде до Москви 9 травня. Країну на заходах в Москві представлятиме посол Японії в Росії.

Токіо.