Незважаючи на те, що правляча в Греції ліворадикальна партія СІРІЗА намагається виторгувати в кредиторів вигідніші умови укладання договору про нові позики й навіть погрожує їм виходом з фінансової єврозони, більшість греків виступає проти цього. Про це свідчать результати опитування громадської думки, опубліковані грецькою газетою «Віма». Згідно з ними, понад 70 відсотків еллінів висловилися за якнайшвидше укладання договору з кредиторами з ЄС і МВФ. Вони висловили свої побоювання із приводу того, що через затягування переговорів країна може вийти з єврозони й це може призвести до краху економіки країни.
72,9 відсотка опитаних греків підтримують обіг у країні євро, і лише 20,3 відсотка тих, що брав участь в опитуванні, висловилися за повернення драхми як національної валюти. Решта відповіли, що не мають своєї думки з цього питання і цілком покладаються на уряд.
На думку 68,8 відсотка опитаних, нині існує реальна небезпека відлучення Греції від єврозони, а, отже, і від допомоги країн ЄС. Тільки 21,1 відсотка вірять, що такого ризику немає.
Видання відзначає, що популістська політика уряду, створеного СІРІЗА, втрачає підтримку населення. Якщо раніше жорстку розмову прем’єра Алексіса Ципраса з кредиторами підтримували майже всі греки, то до кінця квітня, коли в скарбниці з’явилося безліч дірок, у тому числі й брак коштів для виплати високих пенсій, усього 50,2 відсотка опитаних заявили, що переговори з міжнародними кредиторами треба продовжувати в тому самому дусі. Тобто з погрозами й шантажем, що у разі відмови від умов, висунутих Грецією, країна просто покине єврозону й звернеться по фінансову допомогу до Москви.
Щоправда, після зустрічі Ципраса з Путіним цю категоричність у переговорах зі старими кредиторами греки зараз намагаються пом’якшити. Очевидно, хазяїн Кремля висунув перед Афінами нездійсненні умови одержання російських кредитів, тим більше що Росія сама зазнає фінансових труднощів через санкції, які нагадують сніжну грудку й з кожним днем чинять на її економіку зростаючий тиск.

До речі

У вівторок увечері молодики в масках напали на міністра фінансів Янніса Варуфакіса і його дружину, коли вони вечеряли в одному з ресторанів у центрі Афін. Як повідомила газета Kathіmerіnі, вони зажадали від міністра залишити їхній район «Екзархія», якщо він не має мужності після провалу переговорів з міжнародними кредиторами піти у відставку. Видання зазначає, що пані Варуфакіс кинулася на допомогу чоловікові, якого намагалися силоміць викинути з ресторану. Бити жінку вони не посміли. Словесна сварка тривала і поза закладом. Очевидно, Варуфакіс зміг переконати нападників у своїй правоті, бо пристрасті вщухли.