Рівень охоплення українських дітей вакцинацією протягом останніх років невпинно падає. За різними захворюванням цей показник коливається в межах 50 відсотків. «Процес наближається до критичного», — заявив учора під час прес-конференції в столиці Сергій Крамарєв, головний позаштатний спеціаліст МОЗ за фахом «дитячі інфекційні хвороби». 
Причин такої тривожної, за оцінками медиків, тенденції є одразу кілька: від розгорнутої у суспільстві противакцинальної інформаційної кампанії до банальної відсутності необхідних препаратів у державних лікарських закладах.
«Що стосується щеплення дітей перших років життя, то від дев’яти захворювань ми маємо закуплені минулого року вакцини. Їх запас в середньому можна оцінити — на 1—1,5 місяця. Абсолютно критична ситуація зараз з вакциною БЦЖ», — розповів Федір Лапій, Головний дитячий імунолог Києва.
Виправити ситуацію та покласти край дефіциту вакцин мали б зміни у процедурі їхньої закупівлі. Україна вирішила придбавати необхідні дози через міжнародні організації, отримала на це згоду, внесла зміни до вітчизняного законодавства. Але: «Планується, що закупівлі через міжнародні організації почнуться з наступного року», — сказав Сергій Крамарєв. Експерти пояснюють: старт нововведень залежить не лише від бажань та дій Києва. Є, мовляв, ще внутрішні процедури самих організацій. До того ж замовлення на виготовлення значних доз вакцин потрібно подавати заздалегідь — зазвичай за шість місяців.
Чекати на вирішення усіх нюансів Україна не може, тому цього року закупівлі відбуватимуться за процедурами минулих років, пояснив пан Крамарєв. Уже, мовляв, працює робоча група, і найближчими днями буде створено технічні завдання для закупівлі вакцин. До речі, у 2015-му на це бюджетом передбачено 600 млн. грн.
Тим часом, уже сьогодні за сприяння дитячого фонду ООН «ЮНІСЕФ» до України мають прибути перші 600 тис. доз вакцин від поліомієліту. Це частина гуманітарної допомоги, на яку уряд Канади виділив 3 млн. доларів. Усього ж мають надійти 4,8 млн. доз, що дасть змогу задовольнити річну потребу України у вакцинах проти цієї недуги. Веде перемовини МОЗ і про надання допомоги з постачання вакцини БЦЖ. Тим часом, українці чекають, коли почнуться закупівлі необхідних вакцин за державні кошти.