Всебічна підтримка наших європейських партнерів є надзвичайно важливою, це внесок в успіх України. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі з Віце-президентом Європейської Комісії з питань євро та соціального діалогу Валдісом Домбровскісом (на знімку).
В. Гройсман повідомив про ухвалення парламентом низки важливих реформаторських законодавчих актів і повідомив про роботу над Планом законодавчого забезпечення реформ, який базується на Коаліційній угоді, Стратегії-2020 та Угоді про асоціацію. «Ми зробимо все, щоб парламент був не гальмом, а локомотивом реформ», — заявив він.
Зокрема, зазначив Голова Верховної Ради, ухвалено закони щодо реформи судочинства; закони, спрямовані на боротьбу з корупцією, щодо дерегуляції, декомунізації, забезпечення фінансової стабілізації, реформування правоохоронних органів, про суспільне телебачення. За його словами, вже зроблено перші кроки на шляху забезпечення фінансової децентралізації, добровільного об’єднання громад. «Цей парламент у важких дискусіях демонструє свою спроможність і прозорість у прийнятті рішень», — сказав В. Гройсман.
Голова Верховної Ради назвав пріоритетною конституційну реформу в частині децентралізації, зазначивши, що головним завданням є перетворення «пострадянської корумпованої централізованої країни на сучасну європейську державу». «Я оптиміст щодо успішного проходження реформи з децентралізації», — зазначив В. Гройсман. Керівник парламенту також наголосив на важливості розробки «чіткого плану економічних реформ».
Своєю чергою, В. Домбровскіс відзначив зусилля України на шляху реформ. «ЄС дуже цінує зусилля, які докладає Україна, і готовий підтримувати їх на фінансовому, технічному та експертному рівнях, тісніше співпрацювати у рамках Угоди про асоціацію», — сказав він.
Під час зустрічі Сторони також обговорили шляхи деескалації конфлікту на сході України.
Зокрема, В. Гройсман висловив переконання, що умовою досягнення миру є «три ключові позиції: знайти варіанти миротворчої місії, жодних поступок у питанні санкцій щодо Росії та підвищення обороноздатності України». «Це зупинить плани агресора», — сказав він.

Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.