Венеціанська комісія готова надати експертні висновки до змін, які стосуються децентралізації, ще до початку конституційної процедури розгляду законопроекту в парламенті. Про це стало відомо під час зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з Головою Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) Джанні Букіккіо (на знімку).
«Важливо максимально тісно співпрацювати з Венеціанською комісією, — наголосив, зокрема, очільник головного законодавчого органу нашої країни. — Необхідно, щоб документ про внесення змін до Основного Закону в частині децентралізації отримав висновок Венеціанської комісії до першого голосування».
Керівник парламенту повідомив: уже до кінця травня цього року профільна робоча група має підготувати узгоджений текст законопроекту. Згідно з конституційною процедурою, після того, як документ розглянуть у Верховній Раді, його надішлють у Конституційний Суд для отримання відповідних висновків. Тоді зміни знову розглядатиме парламент. Усе це треба встигнути до закриття сесії — 15 липня.
Децентралізація і реформа місцевого самоврядування є ключовими, підкреслив В. Гройсман. Без цих змін ми «не зможемо побудувати демократичну систему права, не забезпечимо проведення виборів у відповідності до європейських стандартів», сказав він. За словами глави парламенту, саме з такими нововведеннями народжується демократія і громадянське суспільство.
Основні принципи Європейської хартії місцевого самоврядування, закладені в нашу децентралізацію:
— субсидіарність,
— повсюдність,
— фінансова самодостатність.
Водночас Президент Венеціанської комісії поінформував про готовність у стислі терміни опрацювати відповідний законопроект. «Мені здається, що разом ми можемо зробити дуже гарну роботу, — сказав Дж. Букіккіо. — Ви можете на нас розраховувати. Україна для нас є пріоритетом».
Президент Венеціанської комісії також висловив думку, що зміни нашого Основного Закону мають вийти за рамки децентралізації, удосконалення конституційних засад правосуддя та конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина. Ці структуральні реформи повинні сприяти більш ефективному функціонуванню України як держави.
Дж. Букіккіо високо оцінив досягнення нашої країни на шляху імплементації реформ, незважаючи на складну ситуацію у східних областях, і назвав найважливішими для нашої держави «інвестиції в демократію». За його словами, без забезпечення верховенства права та судової реформи, оновлення інших сфер і успішний розвиток економіки будуть неможливі.

Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.