Маневицьке державне лісове господарство — найбільше на Волині. Створене воно в 1939 року на базі Троянівського і Чарторийського державних надлісництв Польщі, до нього увійшли також ліси, що належали селянам і акціонерним товариствам. Територія лісгоспу становить понад 52,5 тисячі гектарів.


Маневицький держлісгосп славиться не лише тим, що тут уміють вирощувати ліс, а й глибиною переробки його ресурсів. Тут розпилюють колоди на дошки, європіддони, виготовляють консерви з дикорослих ягід, грибів, консервують березовий сік. Зокрема вже цієї весни виготовили 400 тонн цілющого березового напою, з яких 360 тонн відправили в Польщу. А нещодавно відновлено роботу теплиці, відкрито після реконструкції робітничу їдальню.
Ще одна приємна подія сталася тут цими днями. Після кількох років простою почали випуск хвойного екстракту, який використовують як дієвий лікувальний засіб. Начальник дільниці Марія Яковлєва розповідає, що свого часу його охоче купували всі аптеки України, є замовлення і нині. Сировини не бракуватиме, адже після рубок залишається багато хвої. Раніше її просто спалювали, тепер і вона йде на переробку (на знімку). Освоюють тут і теплицю, яка багато років не використовувалася. Частина її площі буде відведена для вирощування ранніх овочів для робітничої їдальні.

 


— Хочемо, щоб наші працівники мали де смачно і недорого пообідати, — розповів директор лісгоспу Володимир Радіон. — Щоб здешевити харчування, використовуватимемо і свої продукти. Подбали, щоб зал мав приємний естетичний вигляд, зручні меблі, а кухня — нове обладнання.
Скориставшись завершенням опалювального сезону, тут готують до роботи новий котел. Паливо, звичайно ж, своє, здебільшого — відходи деревообробки.
Приємно було відзначити, що попри складну ситуацію в державі підприємство постійно нарощує виробництво продукції, опановує нові її види. У цьому велика заслуга керівника лісгоспу Володимира Радіона, який пройшов усі щаблі виробничої кар’єри, починаючи з робітничих, і вже два роки очолює колектив лісівників. Володимир Олександрович прекрасно знає виробництво, вміє зацікавити людей. Саме завдяки йому в лісгоспі відбуваються зміни на краще.
Підприємство щороку висаджує ліси на площі кілька сотень гектарів. До речі, понад 21 тисяча місцевих борів — рукотворні. Маневицькі ліси славляться також своїми грибними місцями, щедрими на цілющі ягоди чорничниками. Приємно, що лісове господарство працює на перспективу, робить усе, щоби зберегти і примножити природні багатства.
Волинська область.


Фото автора.