5 травня на Острові Свободи відкрився Міжнародний туристичний ярмарок FІTCUBA-2015
Ось уже 35 років поспіль на Кубу з усіх кінців світу з’їжджаються тисячі професіоналів у сфері організації відпочинку, щоби взяти участь у найпрестижнішому в країнах Карибського басейну та Латинської Америки туристичному форумі. Зрештою, це навіть не форум. Це — справжня феєрія, яскраве й захоплююче свято, яке дає можливість не лише ознайомитися із можливостями відпочинку, а й відчути дух, ритм та багатий колорит мешканців Острова Свободи.
Початок масового туризму на Кубу припадає на 1920 рік. Розповідають, що тоді на кубинському курорті Варадеро любили відпочивати мільйонери. Про це, зокрема, нагадує розкішний особняк відомого гангстера Аль Капоне, у якому нині ресторан для туристів.
Уже в наші часи, на початку 1990-х, лідер держави Фідель Кастро заявив, що від краху, який пережили країни соціалістичного табору, Кубу врятує саме туризм. Так і сталося. Кожного року ця галузь приносить понад два мільярди американських доларів у бюджет держави і є одним із основних джерел прибутків. Завдяки іспанським та канадським інвестиціям на Кубі за кілька років було створено інфраструктуру відпочинку міжнародних стандартів: сучасні готелі, парки, яхт-клуби. Плюс максимальна безпека та висока якість обслуговування.
Яскравий приклад цьому — новий фешенебельний готель Melіa Cuba, розташований на неповторному острові Кайо-Коко, який цьогоріч прийняв гостей Міжнародного туристичного ярмарку. Кожного разу ця подія відбувається у різних місцях. Адже Куба — це не лише одні з найкращих у світі пляжі. Це й природні заповідники світового значення, й унікальні міста, що увійшли до списку світових надбань культурної спадщини ЮНЕСКО: а їх тут — аж дев’ять. Це 10 000 печер та понад 4 000 невеликих за розміром, але таких, що вражають недоторканістю своєї природи островів. І ще багато-багато чого.
Про те, що створення нових спільних підприємств в галузі туристичного бізнесу є частиною стратегії уряду Куби, спрямованої на залучення іноземних інвестицій, говорив під час відкриття ярмарку FІTCUBA-2015 міністр туризму цієї держави Мануель Марреро Круз. Він також ознайомив учасників заходу із планом розвитку очолюваної ним галузі, який має на меті зробити країну більш конкурентною на туристичному ринку.
Цьогорічний Міжнародний ярмарок на Кубі присвячений морському туризму. Є у цього заходу ще одна традиція: щороку його почесним гостем стає одна із країн. Торік це була Франція, цього року — Італія. Україна почесним гостем ще не була. Але організатори форуму кажуть, що в співпраці з нашою країною дуже зацікавлені.
Наразі кожного року Кубу відвідує понад два мільйони туристів, найбільше — канадців, українців — майже дві тисячі.
...Ернест Хемінгуей колись писав, що знайшов на Острові Свободи справжній земний рай. З цим погодиться кожен, хто хоч раз тут побував.
Гавана.