В Одесі провели жалобні заходи в пам`ять про 48 загиблих під час масових заворушень рік тому. Приспущені прапори України й Одеси з траурними стрічками підкреслювали загальну атмосферу скорботи й жалоби. Навіть рік по тому Одеса не може оговтатися від шоку й до кінця повірити в те, що це могло відбутися в мирному й толерантному місті. На знак поваги до пам’яті загиблих керівництво міста й області, правоохоронних структур поклало квіти до місць загибелі людей: на розі вулиць Преображенська й Дерибасівська та біля Будинку профспілок. Тисячі одеситів прийшли, щоб ушанувати  пам’ять тих, хто загинув 2 травня 2014 року.

 


Рік тому на марш за єдність України, який був запланований у центрі міста, від Соборної площі до парку ім. Т. Шевченка, напали представники так званого «Антимайдану», штаб-квартира якого розміщувалася в наметовому містечку на площі Куликове поле під стінами Будинку профспілок. Загальна кількість поранених під час заворушень — понад 250 чоловік.
Одна Одеса. Два траурні мітинги
Першими жертвами сутичок в Одесі 2 травня 2014 року стали учасники маршу за єдину Україну Ігор Іванов і Андрій Бірюков, які загинули від вогнепальних поранень у центрі міста. Рік по тому на Соборній площі в пам`ять про них звучали молитви, майоріли українські прапори, а одесити на колінах ушанували загиблих хвилиною мовчання. Молодь і літні люди, солдати, які повернулися із фронту у відпустку, і студенти  прийшли в цей похмурий день ушанувати пам’ять жертв трагедії. «На цьому місці загинули одесити. Одеса тужить за всіма своїми дітьми» — напис на приклеєній до парапету листівці передала загальний настрій учасників заходу.
Другий мітинг відбувся на Куликовому полі поблизу Будинку профспілок, де загинула більша частина одеситів (на знімку). Паркан біля будинку було обтягнуто жалобною чорною тканиною, але й без неї чітко відчувалася атмосфера скорботи. По всьому периметру площа була оточена правоохоронцями, вхід здійснювався тільки у двох місцях  через рамки металошукачів. І огляд був явно не формальним. Із самого ранку одесити вишикувалися в чергу до пропускних пунктів, щоб покласти квіти й запалити свічки на місці загибелі людей. «Не забудемо, не пробачимо» — до девізу «куликівців» тепер додалося: «Помстимося». Дехто вимагає помсти. Поодинокі вигуки «Донбас — ми з тобою» не мали підтримки. На площу прийшли і небайдужі одесити, і родичі загиблих. Наприкінці мітингу його учасники запустили в небо чорні траурні кульки й зграю білих голубів, які символізують мир.
Загалом обидва мітинги, не враховуючи дрібних сутичок на Куликовому полі, пройшли спокійно й без пригод.


Безпека понад усе


Правоохоронці почали підготовку до річниці 2-го травня задовго до цього дня. СБУ разом з міліцією провела активні заходи щодо виявлення й затримки провокаторів, розповсюджувачів літератури, спрямованої на підтримку сепаратистських настроїв, а також причетних до здійснення терористичних актів в Одесі. На допомогу одеським міліціонерам прибули правоохоронці й військові з 14 регіонів країни. Усього 2 травня на вулиці Одеси вийшло майже 3500 співробітників міліції й представників громадських формувань, а також понад 50 одиниць бронетехніки й автотехніки.
Уся площа Куликове поле, попередньо перевірена вибухотехніками, по периметру була обгороджена сигнальними стрічками й оточена співробітниками міліції та бійцями Національної гвардії. Контролювалися всі можливі шляхи проникнення усередину. Вхід здійснювався у двох місцях через установлені рамки металодетекторів. Одеситів просили дістати металеві предмети й обшукували. Підозрілі предмети просили залишити в спеціальній камері схову, обладнаній в одному з міліцейських мікроавтобусів.


Кого покарають


Розслідування за фактом масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року, що призвели до загибелі людей, триває. Слідство визначить ступінь провини кожного. Однак уже більшість свідків тієї трагедії упевнені, що жертв було б значно менше або їх можна було б уникнути, якби одеська міліція й ДСНС справно виконували свої обов`язки.
Днями Генеральна прокуратура повідомила про підозру колишньому керівникові ГУ МВС України в Одеській області Петру Луцюку за недбале виконання службових обов’язків під час подій 2 травня 2014 в Одесі, що призвело до трагічних наслідків. Слідство установило, що керівництво органів внутрішніх справ не забезпечило 2 травня 2014 належної охорони громадського порядку.
У громадськості є питання й до рятувальників. Опубліковано переговори з диспетчером, з яких видно, що пожежні машини не відправлялися на Куликове поле довгий час після того, як надійшли перші повідомлення про пожежу. На думку активістів, які самостійно розслідують обставини трагедії, кількість жертв могла бути набагато менше, якби на місце пожежі вчасно прибули рятувальники з технікою й драбинами.
Зараз в Одесі, поряд з питанням «Хто винен?», не менш актуальним є питання «Що робити?». Трагедія 2 травня 2014 року вписала свою чорну, припорошену попелом, сторінку в історію міста. Але як би різні сторони конфлікту не ставилися до того, що відбулося, усім нам жити разом в одному місті. І одесити мають знайти те, що їх об`єднує, а не роз’єднує, і цінувати це.
Одеська область.


 Фото з сайту mayak.org.ua.