Ситуація на сході країни залишається напруженою, констатують у прес-центрі АТО. Російсько-терористичні формування дедалі частіше й нахабніше порушують «режим тиші», обстрілюючи українські позиції та населені пункти з важкого, забороненого Мінськими домовленостями озброєння. За такої вогневої інтенсивності, за таких руйнувань і втрат нівелюється сам процес перемир’я. 

Спостерігачі ОБСЄ, які мають за ним стежити, самі опиняються в небезпеці й не можуть виконувати своїх функцій. При цьому європейські гаранти Мінська-2 й досі намагаються повернути ситуацію в рамки домовленостей, тому що альтернативного вирішення донбаського конфлікту в них немає. Вчора було анонсовано зустріч тристоронньої контактної групи (ОБСЄ—Україна—РФ) з врегулювання ситуації на Донбасі. Про це поінформувала прес-секретар екс-президента Леоніда Кучми, який представляє на переговорах Україну. На момент верстки номера жодної інформації з цього приводу не надходило. Заплановано, що сьогодні в Мінську контактна група збереться з представниками «ДНР» і «ЛНР».
А тим часом гібриди на підконтрольній їм території готуються по-своєму відзначити 9 Травня. Не виключено, що бойовики зважаться на наступ. Імовірність останнього варіанта підтверджують дані нашої розвідки. Терористи «ДНР» і «ЛНР» готують масштабну криваву провокацію в Донецьку — розстріл мирної демонстрації. Відповідальність за це ворог покладе на українську армію, щоб створити привід для масованого наступу в районі населених пунктів Широкине, Піски і Станиця Луганська. Такий можливий сценарій озвучив учора на брифінгу речник адміністрації Президента України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.
А поки що противник, схоже, намагається підготувати плацдарм для прориву. Останніми днями особливо гаряче в районі Широкиного. Вчора в «Фейсбуці» на сторінці батальйону «Донбас» повідомлялося про те, що стрілецький бій під цим стратегічним пунктом триває понад дванадцять годин. А напередодні російські найманці тут використали важку артилерію. Мабуть, план демілітаризації Широкиного, який запропонувала українська сторона, гібридів не здивував. Чого, власне, і треба було чекати. І нині бійці батальйонів «Донбас», «Азов» і частин ЗСУ тримають оборону й відбивають атаки російських окупантів у цьому районі.
А тим часом під приводом «підготовки до 9 Травня» терористи накопичують важке озброєння в Донецьку, Горлівці й Луганську. На позиціях бойовиків спостерігається велике переміщення важкого озброєння, зміцнення військ і їх маскування у приватних садибах, повідомляє координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. Військові машини перекидають з технічним супроводом, паливно-заправною технікою й тягачами. На думку аналітиків групи ІО, ці заходи можуть бути і реальним тренуванням до «параду 9 Травня», і зосередженням ударних тактичних груп під прикриттям підготовки до параду.
Про активні дії у Донбасі, які готуються, свідчить і заява МНС Росії про намір відправити 14 травня в зону бойових дій черговий путінський конвой. Презентують його як «адресну доставку ветеранам і трудівникам тилу в Донецькій і Луганській областях». Очевидно, що йдеться про посилку з мілітаристським вмістом від генерального спонсора реконструкції війни на сході України.

 

Жителі Маріуполя вийшли на мітинг, протестуючи проти демілітаризації Широкиного. На площі на перехресті проспектів Леніна та Будівельників вийшли кілька сотень городян з державною символікою, червоними маками та плакатами.