Імплементація реформ в Україні та ситуація на сході нашої держави були провідними темами зустрічей Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана під час офіційного візиту до Республіки Польща 29—30 квітня.

Реформам потрібна динаміка


Під час зустрічі з Маршалком Сенату Республіки Польща Богданом Борусевичем глава українського парламенту поінформував про перебіг реформ та про їх підтримку на законодавчому рівні, зокрема, у частині боротьби з корупцією, реформування судової сфери та правоохоронних органів, забезпечення прозорості ринку газу; про початок конституційної реформи.
Своєю чергою, Б. Борусевич високо оцінив продуктивність роботи Верховної Ради і закликав Україну докласти зусиль до продовження реформи місцевого самоврядування та боротьби з корупцією.


Про збереження санкцій


В. Гройсман також висловив переконання, що санкційний тиск на Росію має бути посилено не лише у разі порушення нею Мінських домовленостей, а й якщо російська сторона зберігатиме пасивну позицію щодо їх виконання.
«На сході України відбувається битва за європейські цінності, за майбутнє Євросоюзу, і на передньому краї — українські герої» — заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на брифінгу для журналістів після завершення зустрічі з Маршалком Сейму Республіки Польща Радославом Сікорським (на знімку) у Варшаві.

 


В. Гройсман наголосив, що сьогодні питання воєнної агресії Росії щодо нашої держави «вийшло за межі України». «Це не питання сходу України, це питання східного кордону ЄС», — зазначив він.
Голова Верховної Ради заявив, що Україна зробить усе від неї залежне, «щоб вистояти і вибороти перемогу». «А перемога — це мир, це припинення розстрілів мирного населення і вбивств військових», — наголосив В. Гройсман.
Голова Верховної Ради висловив подяку Польщі за підтримку України. «Ми відчуваємо послідовну підтримку України з боку Польщі у цей надзвичайно складний час», — сказав він.
В. Гройсман наголосив, що Україна докладає усіх зусиль до виконання Мінських угод: співпрацює з ОБСЄ, припинила вогонь, відвела озброєння, а Верховна Рада ухвалила низку рішень на виконання Мінських домовленостей. «Український парламент усе зробив для виконання своєї частини завдань. Натомість Російська Федерація тільки вдає, що хоче виконувати Мінські угоди», — сказав він.
Своєю чергою, Маршалок Сейму Республіки Польща зазначив, що Україна сьогодні є «об’єктом агресії». «Ми вимагаємо, щоб дотримувалися Мінських угод, — сказав він. — Україна бореться за свої кордони, за можливість самостійного незалежного розвитку».
Р. Сікорський також зазначив, що під час зустрічі з українським колегою було обговорено питання проведення реформ в Україні, назвавши це головною темою переговорів. За його словами, В. Гройсман повідомив про перебіг реформ, а також про результати саміту «Україна—ЄС», який відбувся 27 квітня.
«Польща підтримує реформаторські перетворення в Україні», — заявив Р. Сікорський, побажавши Україні успіхів на цьому шляху.
Голова Верховної Ради відзначив, що для України «надзвичайно важлива підтримка Польщі», і наголосив на підтримці польських експертів у проведенні реформ у нашій державі. Зокрема, польські експерти беруть участь у розробці змін до Конституції України.
Як уже повідомлялося, за підсумками зустрічі з Маршалком Сейму було ухвалено спільну заяву, в якій сторони «висловили консолідовану позицію з багатьох питань» і підтримали поглиблення міжпарламентського українсько-польського співробітництва.
Під час зустрічі з Головою Ради Міністрів Республіки Польща Евою Копач та Міністром закордонних справ Республіки Польща Гжегожем Схетиною сторони також обговорили питання перебігу реформ в Україні та ситуацію, що склалася на сході нашої держави.
В. Гройсман подякував Польщі за підтримку реформ в Україні. Своєю чергою, Е. Копач відзначила прогрес України на шляху реформ і закликала зберігати їх динаміку.
Керівник парламенту наголосив, що Російська Федерація не сприяє врегулюванню ситуації на Донбасі, а навпаки — загострює її. В. Гройсман висловив переконання щодо необхідності посилення санкційного тиску на Росію у разі, якщо вона і надалі ігноруватиме виконання Мінських домовленостей.
Е. Копач зазначила, що позиція Польщі щодо ситуації на Донбасі «очевидна і однозначна від самого початку конфлікту». При цьому Голова Ради Міністрів Республіки Польща зазначила, що у рамках засідання Європейської Ради вона наголошувала на необхідності збереження санкцій щодо Російської Федерації.


Підтримка перспектив


Голова Верховної Ради висловив сподівання, що Ризький саміт Східного партнерства стане доброю нагодою підтвердити підтримку євроінтеграційних перспектив України з боку Євросоюзу, а також підтримку перспективи лібералізації візового режиму для громадян нашої держави.
Під час зустрічі з Міністром закордонних справ Республіки Польща В. Гройсман високо оцінив доповідь Г. Схетини у польському Сеймі, присвячену завданням зовнішньої політики Польщі у 2015 році, зокрема, у частині перспективи надання Україні членства у ЄС; можливості спільного рішення ЄС щодо надання Україні військової допомоги у разі подальшої ескалації конфлікту на Донбасі; сприяння внутрішнім реформам, які імплементуються в Україні. А також підтвердження того, що суверенна, демократична, проєвропейська Україна є елементом національних інтересів Польщі.
Під час візиту Голова Верховної Ради також провів зустріч з представниками української громади у Польщі, під час якої наголосив, що відносини між двома державами «мають особливе місце сьогодні і в майбутньому». Він висловився за посилення використання інструментів народної дипломатії для поглиблення українсько-польських взаємин.


Прес-служба Верховної Ради України.

 

Варшава. Церемонія покладання вінка до пам’ятника Тарасу Шевченку за участі посла України в Республіці Польща Андрія Дещиці, членів делегації та української діаспори.

 

Богдан Борусевич.

 

 Гжегож Схетина.

 

Ева Копач.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.