Канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що 10 травня планує відвідати Москву, щоб «вшанувати пам’ять мільйонів загиблих з вини Німеччини». Але для цього пані Меркель має їхати не до Москви, а до Києва та Мінська.
У Німеччині, як не дивно, вкрай слабо усвідомлюють величезну історичну провину німців саме перед українцями як однією з найбільш постраждалих від німців європейських націй. У масовій німецькій свідомості гітлерівська війна на сході Європи досі сприймається як «війна в Росії», попри те, що зона бойових дій, окупації та руйнувань поширилася на усю без винятку територію України і не більш як на 10% території Росії.
А з сукупних людських втрат СРСР у 27 млн. загиблих у часи Другої світової війни майже 40%, або понад 10 млн. жертв були українці. Україна, як і сусідня Білорусь, втратили з вини німців та їх союзників найбільшу частку свого населення серед усіх нинішніх країн Європи.
Тож, щоб вшанувати пам’ять мільйонів загиблих з вини Німеччини, пані Меркель має приїхати передусім до Києва та Мінська. Це стало б першим кроком до відновлення історичної справедливості, порозуміння та довіри між українцями та німцями.
Водночас візит Меркель 10 травня до Москви стане фактичною участю німецького канцлера у пропагандистсько-імперському шоу Путіна зі святкування Дня Перемоги. В умовах збройної агресії Росії проти України — найбільшої жертви нацизму — та очевидної еволюції нинішньої Росії по шляху, який пройшла сама Німеччина під керівництвом Гітлера, цей візит лише, з одного боку, заохотить агресора до подальшої війни, а з другого — засвідчить глибинне неусвідомлення німцями своєї відповідальності і вини за нацизм та європейську катастрофу ХХ століття. Невже німці не бачать вражаючу подібність між путінської Росією та власним жахливим минулим? Заплющують очі на подібність Путіна одночасно до Сталіна і Гітлера? Німеччина багато нам завинила, і настав час їй платити за історичними рахунками вже українцям та Україні. Ми маємо право очікувати саме від нинішнього лідера Європи  всебічної реальної допомоги у захисті нашої територіальної цілісності і незалежності від імперських зазіхань з боку путінської Росії, а також  всілякого сприяння у подальшій європейській модернізації та інтеграції нашої країни.