На засіданні Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції депутати заслухали нового главу Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, котрий розповів про свої плани на посаді та про потребу посилення законодавства в частині боротьби з корупцією та внесення до нього змін.
Артем Ситник сподівається, що до 15 травня Антикорупційне бюро отримає бюджетний рахунок і зможе розпоряджатися коштами; вже оголошено відкритий конкурс на заміщення 15 вакантних посад. Голова бюро очікує, що ажіотаж буде величезний і на конкурс надійде до 15 тисяч заявок. Адже кваліфікаційні обмеження щодо претендентів на посади детективів Антикорупційного бюро — вища юридична освіта і два роки юридичного стажу.
   

                                                                                                                                                                                             
На кваліфікаційному іспиті буде три з половиною тисячі запитань з різних галузей знань і права, кримінального та кримінально-процесуального законодавства. Найскладніший буде конкурс для детективів — проводитиметься також психологічне тестування та інші міжнародні тести.
Водночас А. Ситник заявив, що закон про Антикорупційне бюро потребує низки змін. Перше, за його словами: в Антикорупційному бюро є підрозділи, діяльність яких пов’язана з державною таємницею, так звана антикорупційна розвідка. Хоча за законом всі працівники бюро мають призначатися за відкритим конкурсом, директор бюро вважає, що не варто оприлюднювати імена прийнятих на роботу працівників підрозділу розвідки.
Друге: за законом про Національне антикорупційне бюро конкурс на заміщення посад в центральному апараті має бути проведено впродовж чотирьох місяців після набрання чинності законом, котрі спливають 25 травня. 
А. Ситник запропонував продовжити цей термін.
Третє: в законі чітко не визначено, коли Антикорупційне бюро починає працювати. А. Ситник за-пропонував, щоб воно за-працювало після оприлюднення письмового рішення директора про запуск роботи бюро й опублікування в «Урядовому кур’єрі».
Директор НАКБУ також запропонував депутатам законодавчо врегулювати всі зарплати працівників підрозділів бюро. Він розповів, що в нього буде ще два заступники — куратор підрозділів детективів та аналітики і заступник з технічних питань та фінансової частини, керуючий апаратом. Антикорупційному бюро вже виділено приміщення в Києві за адресою: вулиця Сурікова, 3. «Воно готове, щоб зайти й одразу розпочати працювати», — сказав А. Ситник.
У свою чергу член Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Віктор Чумак (фракція БПП) висловив думку, що конкурс на посади в підрозділі антикорупційної розвідки має бути відкритий щодо прийому документів і визначення вимог до претендентів, а ось призначення працівників до підрозділу кримінальної розвідки та їхні прізвища таки не повинні оприлюднюватися. Депутат Юрій Тимошенко («Народний фронт») запропонував під час конкурсу надавати перевагу учасникам АТО, котрі мають юридичну освіту і досвід роботи. Водночас позафракційний Борислав Береза застеріг, що бюро має бути абсолютно незалежне: «Храни нас Господь, щоб для когось були якісь привілеї і переваги».
Артем Ситник подякував депутатам за можливість формувати Антикорупційне бюро по-новому, через відкритий конкурс, пообіцявши, що конкурс не буде формальністю. Водночас, за його словами, переваги надаватимуть людям, які знають англійську та пройшли АТО.
Комітет також запропонував громадським організаціям у 10-денний термін визначити кандидатуру до складу конкурсної комісії з відбору членів Національного агентства з питань запобігання корупції.
А заслухавши питання про напад 28 квітня 2015 року на журналістів програми антикорупційних розслідувань «Наші гроші» телеканала «ZІK» у селі Лісники Києво-Святошинського району (котрі знімали маєток заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, який за документами належить його доньці), члени комітету ухвалили рішення звернутися до Генпрокуратури з вимогою розслідувати цей напад на журналістів. А також до міністра внутрішніх справ із вимогою провести службове розслідування і на час розслідування відсторонити С. Чоботаря від обов’язків. Депутати хочуть почути від МВС та Генпрокуратури, наскільки декларація про доходи держслужбовця — заступника міністра — збігається з його статками.

ДОСЛІВНО

Голова НАКБУ Артем СИТНИК:


— Я хочу створити таку інституцію, яка не залежатиме від конкретного прізвища, Ситника чи когось іншого, щоб робота бюро не залежала від однієї особи і не було можливості тиснути.

 

Завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Юрій Сорочик, голова комітету Єгор Соболєв, голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.                          

 

Члени комітету Ігор Луценко, Борислав Береза, Дмитро Добродомов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.