Напередодні 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Верховній Раді зареєстровано проект закону, яким пропонується скасувати оподаткування пенсій учасників бойових дій Другої світової, інвалідів війни та пенсій членів сімей загиблих військовослужбовців. Із відповідною законодавчою ініціативою виступили члени парламентського Комітету в справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков, Гліб Загорій та Максим Бурбак.

«Вважаю, що захисники Вітчизни та сім’ї загиблих вже віддали державі найцінніше — своє життя та здоров’я, тому платити податки з ветеранської пенсії сьогодні не на часі, — зауважив Олександр Третьяков. — Більшість ветеранів війни та члени їх родин — це особи, яким виповнилось 90 і більше років. Це люди, які й за віком, і за станом здоров’я не можуть працювати та потребують значних коштів на придбання ліків. Податок на пенсію в умовах тотального зростання цін на товари першої необхідності та ліки суттєво обмежує можливості задоволення їх життєво необхідних потреб».
Законопроект №2781 підготовлено за результатами численних звернень громадян про перегляд норми Податкового кодексу в частині оподаткування пенсій. Питання звільнення від таких стягнень героїв війни одностайно підтримано під час проведення в профільному комітеті слухань на тему: «Про соціальний захист та медичне забезпечення ветеранів війни та відзначення 70-річчя Перемоги над нацизмом у Європі», повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради. 
Звільнення від оподаткування поширюватиметься на пенсії інвалідів війни та сімей загиблих військовослужбовців не лише Другої світової війни, а й учасників АТО, афганців та інших захисників Вітчизни.

Довідка 

Нині оподаткуванню підлягають пенсії, які перевищують три мінімальні зарплати, тобто понад 3654 гривні. Ставка становить 15 відсотків. Це стосується понад 400 тисяч осіб, з них майже 23 тисячі — інваліди війни, близько семи тисяч — учасники бойових дій.