Депутатська робоча група з перевірки можливих зловживань і порушень у державному секторі економіки виявила підтвердження низки фактів, озвучених екс-головою Держфінінспекції Миколою Гордієнком. Усередині робочої групи також почалися скандали.

 

 

За перші два дні робоча група виявила порушень на 3,2 мільярда гривень у сфері енергетики, транспорту і зв’язку. М. Гордієнко заявляв про понад 7,6 мільярда гривень збитків. До 15 травня Генпрокуратура має подати робочій групі документи та попередні результати розслідувань. Головне питання, яке турбує депутатів: які факти корупції та зловживань стосуються попереднього уряду, а які — нинішнього Кабміну Арсенія Яценюка. Робочу групу створено у Верховній Раді з числа депутатів, котрі входять до двох парламентських комітетів — антикорупційного та правоохоронного.
Перші два засідання відбулися в закритому режимі — без участі преси. Таке рішення підтримали більшість учасників робочої групи. Закритість пояснили тим, що багато документів мають гриф «таємно». Однак учора пресу вже допустили, щоправда, засідання тривало недовго і завершилося зі скандалом.
Першого дня депутати заслухали інформацію керівників державних підприємств енергетичної сфери — «Укргазвидобування», «Нафтогаз України», «Укртрансгаз», «Енерго-
атом», другого дня — у сфері транспорту та зв’язку («Укрзалізниця», «Укртелеком», «Укрспецзв’язок» та інші).
Після цих двох засідань керівник робочої групи, позафракційний депутат-свободівець Олег Осуховський (на знімку) заявив, що, зокрема, в «Укртрансгазі», крім задекларованих 
М. Гордієнком порушень на 219 мільйонів гривень, додатково виявлено зловживань ще на 151 мільйон гривень, а загалом на 370 мільйонів. Зупинено ризиковані операції на 4,6 мільярда гривень в «Нафтогазі», де ще тривають перевірки. «Це кошти, які навіть не входять у ті 7,6 мільярда, про які казав Гордієнко», — зазначив О. Осуховський. Частково підтвердилася інформація і щодо зло-вживань на майже півтора мільярда гривень в «Енергоатомі», але там також ще йде перевірка.
Робоча група запропонувала ініціювати повернення ПАТ «Укртелеком», яке нині належить українському бізнесменові Рінату Ахметову, до державної власності. А також звернулася до Кабміну і Генпрокуратури з проханням перевірити законність звільнення М. Гордієнка. Депутати ухвалили рішення взяти під особистий контроль і захист представників Держфінінспекції, котрі дають свідчення робочій групі. А до Голови Верховної Ради звернулися з проханням продовжити діяльність робочої групи до 2 червня, оскільки не встигають вивчити всі документи.
Учора робоча група мала вивчати на предмет зловживань і порушень аграрну сферу. Зранку депутати ще не отримали відповіді глави парламенту, чи буде діяльність групи продовжено до червня. На вчорашнє засідання не прийшли запрошені міністр фінансів та Голова НБУ, натомість був присутній нещодавно призначений керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, представники Мінагрополітики, СБУ, МВС та Генпрокуратури, екс-очільник Держфінінспекції Микола Гордієнко. Депутати переобрали голову робочої групи — замість свободівця Олега Осуховського ним став позафракційний депутат, заступник голови Комітету з питань запобігання та протидії корупції Борислав Береза. Оскільки основні доповідачі не з’явилися, передусім міністр фінансів, їх запросили ще раз на наступне засідання, призначене на сьогодні, 8 травня. 
Б. Береза заявив, що депутати повторно звернуться до глави парламенту з проханням продовжити роботу групи до 2 червня, бо не встигають опрацювати всі документи.
Завершилося вчорашнє засідання робочої групи зі скандалом. Попередній голова робочої групи свободівець Олег Осуховський, не-вдоволений тим, що його позбавили керівництва, звинуватив деяких народних депутатів у зриві роботи групи. Після засідання Осуховський заявив журналістам, що робоча група виявила факти мільярдної корупції в Міністерстві аграрної політики. І що ці цифри значно вищі, ніж заявлені екс-головою Держфінінспекції Миколою Гордієнком і стосуються зловживань нинішнього уряду. За словами О. Осуховського, зокрема, йдеться про закупівлю кукурудзи за завищеною ціною, що призвело до збитків, а також про зменшення ціни на кукурудзу в китайському контракті без погодження з урядом, унаслідок чого втрати держави можуть становити 4—5 мільярдів доларів. Депутат також повідомив про зловживання в державному «Аграрному фонді» і пообіцяв направити депутатські звернення до Генпрокуратури, СБУ і МВС з метою розслідувати заявлені факти.
Однак новообраний керівник робочої групи Борислав Береза після засідання в коментарі «Голосу України» заявив, що О. Осуховський озвучив ці дані не від імені робочої групи, а особисто, як народний депутат. «Було прийнято колегіальне рішення про зміну голови робочої групи, — сказав Береза. — Це був суто робочий момент, і ми одностайно проголосували за таке рішення. Одна з причин, чому пан Осуховський був відсторонений від займаної посади, — він озвучував дані, які не погоджені ні з ким, які були відсутні у звинувачувальних документах пана Гордієнка. І те, що він плутав позицію народного депутата з позицією глави робочої групи. Тому я не коментую інформацію, яку озвучив пан Осуховський, бо це не та інформація, над якою працює робоча група. На наступному засіданні маємо заслухати інформацію про зловживання не лише в аграрній сфері, а й у Мінфіні, тому наполегливо вимагатимемо прихід міністра фінансів Яресько чи представників Мінфіну».


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.