Сковороду відтворює, осмислює і йде до нього не лише український народ. До того долучаються передусім митці: письменники, композитори, художники, науковці і самодіяльні колективи.

Потік цієї творчості набув особливого розмаху в незалежній Україні. І тоді постало питання про відзначення кращих з кращих дослідників та пропагандистів великого спадку апостола людського щастя — видатного мандрівного філософа-мудреця Григорія Савича Сковороди. Спадку, що актуальний в усі часи і для всіх народів. А в нинішньому глобалізованому, шаленому та знервованому світі — і поготів. Так з’явилася на терені Українського фонду культури Міжнародна літературно-мистецька премія імені Григорія Сковороди. Її ініціаторами і фундаторами стали поет-академік Борис Олійник, народний депутат України Олександр Мороз та письменник Михайло Шевченко.

У грудні минулого року, в чергову, 291-шу, річницю з дня народження садівника людського щастя (за висловом сковородинознавця В. Я. Стадниченка), мали удвадцяте відзначити чергових лауреатів престижної премії. На жаль, не вдалося. Тривала революція гідності, і вона вимагала зусиль кожного громадянина саме для повалення злочинного режиму Януковича. А потім пішов у наступ кремлівський агресор, що не міг змиритися із втратою такого піддатливого і продажного васала, котрий сприяв усебічному домінуванню нахабного сусіда в Україні. Тож знову було не до свят.

І все ж це сталося. Завдяки зусиллям вже названих ініціаторів та фундаторів премії імені Григорія Сковороди і творчої громадськості днями у столичному Будинку архітектора урочисто вручено премії черговим її лауреатам. Ними стали: письменник Олександр Бакуменко, доктор педагогічних наук Галина Сагач, вокально-інструментальний дует з Рівненщини — Тетяна Лобода і Микола Береговий, доктор історичних наук із Запоріжжя Валентин Севернюк, вокальне тріо із Кролевця на Сумщині — Оксана Гордієць, Катерина Левченко та Валентина Орел.

Кожен з них по-своєму веде нас у світ Сковороди. Скажімо, ритор-златоуст Г. Сагач, побувавши на прощі у нього, глибоко дослідила і донесла до нас у кількох працях духовні аспекти життєвого успіху і філософію щастя Любомудра. Науковець В. Севернюк — автор солідної збірки «Україна козацька», що має, на думку авторитетного журі конкурсу зі сковородинознавства, стати конче потрібним посібником в усіх навчальних закладах. Дует —бандуристка Т. Лобода і скрипаль М. Береговий — несе у народ безсмертні мотиви «Саду божественних пісень». На цій ниві працює і вокальне тріо з Кролевця.

Усе це вони продемонстрували і на велелюдному зібранні з нагоди вручення премії імені Сковороди. Продемонстрували яскраво, майстерно і захоплююче, виконавши низку творів Григорія Савича та лауреатів цієї премії минулих років.

Святкове дійство прикрасили і виступи кількох народних, заслужених і вже добре відомих не лише в Україні солістів Олександра Василенка, Юрія Васильківського, Олени Гончарук, Інни Гусєвої та Ольги Ванитюк, які переконали присутніх у залі в геніальності висновку Г. С. Сковороди: любов — благодатний вогонь усього життя. І нашому суспільству нині, як ніколи, потрібен саме цей життєдайний вогонь.

Микола МАХІНЧУК для «Голосу України».