Ранкове засідання 12 травня


На початку пленарного засідання народні депутати стоячи та оплесками привітали з Днем народження свою колегу Надію Савченко. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман наголосив, що Надія Савченко — справжня героїня.
Глава парламенту додав, що найкращим подарунком для Надії будуть дві речі — коли український парламент зробить усе належне для звільнення Надії Савченко, і щоб рішення, які прийматиме український парламент, були успішними, а Україна розвивалася.

 

 

Народні обранці розглянули низку законопроектів, спрямованих на посилення обороноздатності нашої держави. У першому читанні ухвалено проект закону № 2531, внесений Кабінетом Міністрів, про внесення змін до статті 143 Закону України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» (243 «за»). За словами доповідача — заступника міністра оборони Петра Мехеда — законопроект спрямований на унеможливлення прослуховування мобільних телефонів та використання їх як наведення. Пропонується заборонити військовослужбовцям в окремих ситуаціях користуватися мобільними засобами зв’язку в зоні АТО та під час запровадження надзвичайного стану, а відповідне рішення ухвалюватимуть командири військових частин.
Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський («Народний фронт») пояснив, що в законі не йдеться про тотальну заборону користуватися мобільним зв’язком, а регламентацію — у яких ситуаціях можна користуватися мобільними телефонами, а коли ні.
Ще один законопроект на цю тему — про внесення змін до Закону України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» щодо використання персональних пристроїв безпроводового доступу (№2154) в авторстві народного депутата від БПП Ірини Фріз — більш детально виписував режим закритості у зоні проведення АТО і використання мобільних телефонів під час військових операцій. Цей законопроект також прийнято за основу (236 «за»).
Парламент врегулював оперативне управління антитерористичними операціями — за основу та в цілому прийнято законопроект №2030 про внесення змін до Закону України «Про боротьбу з тероризмом» (щодо оперативного управління антитерористичними операціями) в авторстві народного депутата А. Левуса (246 «за»). Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства» (№2389), внесений групою народних депутатів України з різних фракцій. Таке рішення підтримали 257 депутатів.
Потреба ухвалення законопроекту пов’язана з тим, що нині в зоні АТО обороняють Україну не лише її громадяни, а й громадяни інших держав. Однак їхнє перебування у військових підрозділах Збройних Сил України та в зоні АТО потребує законодавчого врегулювання.
Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про військовий обов’язок та військову службу», «Про Збройні Сили України» та «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України», якими передбачається регламентувати вступ на військову службу та її проходження іноземцями та особами без громадянства за контрактом на посадах рядового — старшинського складу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях. Проектом також пропонується викласти у новій редакції статтю 447 Кримінального кодексу України «Найманство».
У цілому ухвалено закон про внесення змін до Податкового кодексу України, якими скасовано оподаткування військовим збором операцій з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти (реєстраційний № 2436). За таке рішення проголосували 249 депутатів.
Після кількох спроб депутати підтримали законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м’яким покаранням» (реєстраційний № 2292) у першому читанні — 239 «за».
Верховна Рада України також прийняла за основу в першому читанні проект закону «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про гуманітарну допомогу» (щодо недопущення затягування строків проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги)».
Депутати також привітали з Днем народження своїх колег Станіслава Березкіна, Євгенія Геллєра, Олега Мусія.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради  Володимир ГРОЙСМАН:


«Вона єдина наша колега, котра сьогодні перебуває в жахливих умовах, фактично була захоплена у полон і незаконно там утримується. Справжня героїня, яка за всі довгі години, дні й місяці перебування у полоні є незламною, є свідченням того, що Україна переможе. Наша колега Надія Савченко кожного дня виборює своєю стійкістю нашу незалежність».

 

Олег Осуховський, Іван Крулько.