Ранкове засідання 13 травня

Глава парламенту повідомив, що до Верховної Ради надійшло подання від Генеральної прокуратури про зняття депутатської недоторканності з двох обранців — Сергія Клюєва та Сергія Мельничука. В. Гройсман нагадав, що відповідну процедуру передбачено статтями 218 та 221 Регламенту Верховної Ради України. 
«Це означає, що фактично розпочато процес про зняття депутатської недоторканності, і профільний комітет розглядатиме це питання, вноситиме відповідну постанову до парламенту. Ще раз хочу наголосити: все відбувається відповідно до Регламенту, де чітко визначено весь перелік заходів і питань, які потрібно пройти», — зазначив він.
Власне, Сергію Мельничуку (група «Воля народу») загрожує довічне ув’язнення. Його підозрюють у низці злочинів, але основний — створення злочинної організації. Позафракційному Сергію Клюєву можуть присудити понад 10 років в’язниці за шахрайство та зловживання службовим становищем. Про це на брифінгу напередодні повідомив Генеральний прокурор Віктор Шокін.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Гройсман нагадав, що у парламенті було створено низку робочих груп. Одна з них вивчає питання щодо корупції в уряді, інша — тарифної політики. Групи, за словами глави парламенту, мали відзвітувати сьомого травня, але з об’єктивних причин цього не сталося.
«Тому на погоджувальній раді було прийнято рішення, що такий звіт буде заслухано у п’ятницю. І затим парламент визначиться щодо подальшої роботи з цих питань», — зауважив В. Гройсман. Крім того, він наголосив: «Хотів би, щоб цей захід був максимально відкритим, щоб ніхто не приховував жодної інформації, а навпаки, було повідомлено, що досліджено, підтверджено або не підтверджено. Для того, щоб ніхто на цій темі не спекулював».
Першим питанням порядку денного сесія розглянула дострокове припинення депутатських повноважень Андрія Мірошника («Самопоміч»), який сам написав відповідну заяву. Вчинок колеги пояснив голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк. За його словами, депутат Мірошник — чесний і добросовісний: «Це людина, яка створила прецедент. Так, він допустив помилку, яка полягає в тому, що він займався власними справами не в тому місці і не в той час».
Він попросив колег задовольнити власний вибір А. Мірошника, «який стоїть на сторожі його власної гідності, гідності його родини і фракції політичної сили, з якою він ішов на вибори». Проте перше голосування висвітлило на табло системи «Рада» лише 169 голосів «за».
Ірина Геращенко (БПП) зауважила, що чесні депутати не мають так просто здаватися, а попрацювати на благо країни. Натомість, за словами Єгора Соболєва («Самопоміч»), «йдеться не про Андрія, а про всіх нас». «Маємо запровадити справді європейську культуру. Якщо є сумніви щодо моральності дій обранця, він має йти у відставку», — зауважив він. Проте ні друге (196 «за»), ні третє голосування (211 «за») не дали необхідної кількості голосів.
Згодом Голова Верховної Ради повідомив, що лідери фракцій обговорили це питання ще раз і дійшли щодо нього згоди. Тож проект постанови про дострокове припинення депутатських повноважень А. Мірошника знову поставили на голосування. Її підтримали 229 депутатів. 263 обранці підтримали також дострокове припинення депутатських повноважень Степана Барни (БПП) згідно з поданою ним заявою.
У цілому сесія ухвалила й зміни до постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації». Цією постановою Романа Насірова відкликано з посади голови Комітету з питань податкової та митної політики (призначений керівником Державної фіскальної служби) та обрано на цю посаду Ніну Южаніну. Проте кадрова ротація одного представника Блоку Петра Порошенка на іншого внесла розбрат у роботу парламенту. Олег Березюк, не ставлячи під сумнів професійні якості Н. Южаніної, зауважив: «Заради якості управління комітет мала би очолювати професійна людина з іншої політичної сили».
Натомість лідер Радикальної партії Олег Ляшко, підтримавши кандидатуру Южаніної, звернувся до головуючого із запитанням: чому й досі не припинені депутатські повноваження Валерія Куліча, призначеного головою Чернігівської ОДА. Відповідна заява, зауважив він, лежить у парламенті з квітня. У відповідь Володимир Гройсман повідомив, що розгляд цього питання запланований на вівторок, тим більше, що В. Куліч виявив бажання особисто бути присутнім у сесійній залі. Радикали спробували заблокувати трибуну, але головуючий оголосив перерву.
Сесія розглянула низку проектів законів. Зокрема, «Про внесення змін до статті 30 Закону «Про акціонерні товариства» (щодо спрощення процедури виплати дивідендів акціонерам)». Цим проектом пропонувалося виключити із закону норму, яка встановлювала порядок переказу дивідендів від товариства, яке їх виплачує, акціонерам та іншим особам, які мають їх отримати. Підставою для цього є те, що станом на сьогодні на підзаконному рівні передбачена можливість перебування на розрахункових рахунках депозитаріїв та депозитаріїв-кореспондентів дивідендів власників цінних паперів протягом трьох днів із дня їх перерахування емітентом корпоративних прав. Це неприпустимо та істотно знижує інвестиційну привабливість нашої економіки в очах потенційних іноземних інвесторів.
Водночас Вікторія Пташник («Самопоміч») зауважила, що це питання Верховна Рада унормувала ще місяць тому. Нині відповідний законопроект перебуває на підписі у Президента. Тож закликала колег уважніше працювати над законодавчими актами. Відтак цей проект було відхилено. Так само сесія відхилила й зміни до окремих законів України (щодо скасування надмірної кількості підстав для зупинення транспортних засобів та здійснення громадського контролю за правоохоронними органами).
Зобов’язати слідчого, прокурора або іншу уповноважену особу надавати копію протоколу про обшук та тимчасове вилучення майна передбачалося законопроектом про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку тимчасового вилучення майна та проведення обшуку. Цей проект депутати ухвалили за основу та в цілому — 270 «за».
Із Днем народження цього дня вітали голову Комітету з питань науки та освіти Лілію Гриневич.

ДОСЛІВНО

Голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк: «Сьогодні, під час війни та неймовірної економічної кризи, виборець та люди в Україні вимагають, щоб народний депутат мав ідеальну поведінку, хоч як важко її дотримуватися».

 

Віктор Балога, Сергій Мельничук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.