Вечірнє засідання 12 травня

Верховна Рада 254 голосами ухвалила у другому читанні та в цілому проект закону «Про правовий режим воєнного стану», внесений Президентом України (№2541). Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський, представляючи законопроект, зазначив, що документ визначає порядок введення та скасування правового режиму воєнного стану, діяльності та повноважень військового командування та органів державної влади в умовах дії воєнного стану, військових адміністрацій, містить перелік заходів воєнного стану. Під час підготовки законопроекту до другого читання від народних депутатів надійшло 88 поправок, із яких 32 враховано. «Воєнний стан вводиться у разі відкритого військового конфлікту», — наголосив С. Пашинський.
Згідно із законопроектом, правовий режим воєнного стану, зокрема, може передбачати такі заходи:
— встановлення посиленої охорони важливих об’єктів;
— запровадження трудової повинності;
— тимчасове примусове відчуження майна для потреб держави;
— заборона проведення масових заходів — мирних зборів, мітингів, демонстрацій;
— заборона діяльності політичних партій, громадських об’єднань, якщо вона спрямована на ліквідацію незалежності України, її територіальної цілісності, зміну конституційного ладу;
— проведення евакуації населення, матеріальних і культурних цінностей;
— інтернування (примусове виселення) громадян іноземної держави, яка загрожує нападом чи здійснює агресію проти України.

Однак усі ці заходи мають суворо регламентуватися законом, вживатися виключно в умовах воєнного стану та в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.
У першому читанні схвалено ще один антикорупційний законопроект — «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції». Ним пропонується розкрити інформацію про майно, яке перебуває у власності фізичних та юридичних осіб. Однак із певними обмеженнями — з метою уникнення розкриття персональної інформації про місце проживання особи та попередження протиправних зазіхань на власність особи, пропонується розкривати відомості лише щодо назви області, міста, району, на території яких розташовано об’єкт нерухомого майна, без конкретної адреси.
У цілому також прийнято проекти змін до Закону «Про рекламу» (щодо частки реклами, яка розповсюджується на телебаченні та радіо), до деяких законодавчих актів України щодо заборони приватизації об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем та земель, на яких ці об’єкти розташовані.
У першому читанні — зміни до деяких законодавчих актів України щодо індексації розміру аліментів та зміни до Податкового кодексу України (щодо зменшення податкового тиску на платників податків). Цим законом, за словами доповідача, голови Комітету з питань промполітики та підприємництва Віктора Галасюка, уточнюється порядок проведення контролюючих перевірок і тимчасово, до 31 грудня 2016 року, передбачається звільнити платників податків від сплати штрафних (фінансових) санкцій, зазначених у податковому повідомленні-рішенні, у разі сплати податкового зобов’язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення.
Депутати також прийняли дві постанови Верховної Ради України — «Про Звернення до Генеральних штатів (парламенту) Королівства Нідерланди щодо ситуації навколо повернення до України музейних цінностей» і «Про вшанування героїв АТО та вдосконалення національно-патріотичного виховання дітей та молоді». Парламент рекомендував Кабінету Міністрів і обласним державним адміністраціям провести низку заходів для вшанування героїв АТО — влаштування музейних експозицій, виставок, створення документальних та навчальних фільмів, видання підручників, підтримка родин загиблих захисників Вітчизни. А також збирання і облік доказів російської агресії — зразків військової техніки, зброї, боєприпасів, обладнання, амуніції, документів, фото- та відеоматеріалів тощо.