Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності призначив на початок червня розгляд плану Національного банку України щодо стабілізації банківської системи. Тоді ж у комітеті очікують на вирішення питання про скасування обмежень на виплату депозитів.

Під час засідання голова комітету Сергій Рибалка запитав у першого заступника Голови НБУ Олександра Писарука, коли Нацбанк подасть на розгляд парламенту План стабілізації та розвитку банківського сектору. Раніше НБУ зобов’язався надати такий план до комітету ще на початку травня, проте в парламенті його досі немає.


У свою чергу перший заступник Голови Нацбанку Олександр Писарук повідомив, що наразі переговори з МВФ ще не завершено. Тому план ще доопрацьовують. За прогнозами представника регулятора, всі позиції будуть узгоджені з міжнародними фінансовими інститутами до кінця травня.
«На початку червня ми будемо готові надати такий план», — по-обіцяв О. Писарук.


Голова комітету висловив невдоволеність співпрацею парламенту з НБУ. За словами Сергія Рибалки, народні депутати не раз за-прошували представників Нацбанку та Голову НБУ Валерію Гонтареву на свої засідання, а також закликали провести спільну робочу зустріч регулятора, Мінфіну та місії МВФ. Не дочекалися парламентарії й обіцяного Нацбанком звіту про плани стабілізації національної грошової одиниці, розв’язання проблем валютних позичальників і вкладників, які втратили свої заощадження через банкрутство деяких банків. Ці слова яскраво підтверджувала акція протесту під будівлею парламентських комітетів — декілька десятків представників «Фінансового майдану» — валютні позичальники та обмануті вкладники перекрили вхід до приміщення, а декілька жінок навіть лягли на підлогу перед рамкою-металошукачем.


Комітет також рекомендував парламенту прийняти в першому читанні, за умови суттєвого доопрацювання до другого читання, проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку інституційної спроможності Національного банку України (№2742), внесений Президентом України. Депутати висловили суттєві запитання і зауваження до цього законопроекту, ухвалення якого є однією з вимог МВФ. Законопроект має на меті надати більшу незалежність НБУ як фінансового регулятора. Водночас повноваження НБУ та контрольні повноваження парламенту чітко виписано в Конституції України. Під час обговорення депутати наголошували, що важливо прийняти системний закон, на довгі роки, а не конкретно під певних посадовців. «Важливо, що ми не розглядаємо законопроекти регулятора тільки як ініціативи особисто Голови НБУ Валерії Гонтаревої або першого заступника Олександра Писарука, — зауважив С. Рибалка. — Поза сумнівом, що такий проект закону, який узгоджено з МВФ, необхідний. Але проект закону, який частково обмежує повноваження парламенту в частині забезпечення контролю за діями регулятора, необхідно ретельно доопрацювати з урахуванням українських реалій і сформованої складної ситуації в банківському секторі».


За словами О. Писарука, проект закону погоджено з МВФ. І одна з головних складових законопроекту — новий порядок розподілу прибутку Нацбанку починаючи з 2016 року. Пропонується встановити, що перерахування частини прибутку до державного бюджету здійснюватиметься тільки після формування резервів НБУ і в розмірі не більше, аніж визначено на основі затвердженої Радою Національного банку річної фінансової звітності, підтвердженої зовнішнім аудитом. Проект закону передбачає скорочення кількості членів Ради Національного банку з 15 до 9 осіб та кількості членів правління Національного банку з 11 до 6 осіб. О. Писарук повідомив, що торік НБУ перевів до держбюджету рекордний обсяг прибутку — 63,8 мільярда гривень.


Після засідання комітету журналісти поцікавилися в першого заступника Голови НБУ, коли нарешті буде знято обмеження з видачі депозитів. На це О. Писарук відповів, що до завершення роботи місії МВФ неможливо розглядати це питання. Керівництво НБУ та парламентський комітет домовилися розглянути питання про скасування адміністративних обмежень НБУ за банківськими депозитами на засіданні на початку червня. Комітет запросив на це засідання Голову НБУ.