Парламентська хроніка

Ранкове засідання 14 травня

Верховна Рада ухвалила в цілому надзвичайно важливий законопроект — про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, котрий, за словами Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, повністю зруйнує монополію житлово-експлуатаційних контор.

«Цей законопроект стосуватиметься кожного мешканця багатоквартирного будинку та дасть змогу громадянам стати реальними власниками свого житла», — зазначила доповідач, заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак.

Під час обговорення Юлія Тимошенко звернула увагу, що, голосуючи за цей законопроект, маємо розуміти: люди будуть змушені платити за ремонт під’їздів, підвалів, дахів. «Якщо люди до цього не готові, то не можна їм примусово надсилати рахунки на 20—40 тисяч гривень у той час, як вони отримують півтори тисячі гривень доходів», — сказала вона.
А Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, звертаючись до народних депутатів, запитав, чи знає хтось із них хоча б з десяток будинків, у яких за останні двадцять років було здійснено капітальний ремонт за рахунок держави.


«Немає таких», — констатував він та зазначив, що сьогодні про капітальний чи поточний ремонт не йдеться. «Сьогодні йдеться про інше. Ми маємо ухвалити закон, який повністю зруйнує монополію ЖЕКів як рудимент радянської системи. Цим законом ми звільнимо людей від рабства житлово-експлуатаційних контор. Я підтримуватиму цей законопроект, бо вважаю його величезним кроком вперед. А якщо ми говоримо про капітальний ремонт, то давайте ухвалювати окремий закон та визначати для цього окреме фінансування», — підкреслив глава парламенту.


А на початку засідання Верховна Рада ухвалила постанову про присвоєння міжнародному аеропорту Сімферополя імені Ахмет-Хана Султана та звернулася до міжнародного співтовариства стосовно захисту прав кримськотатарського народу.


Народний депутат Мустафа Джемілєв, подякувавши народним депутатам за ухвалення такого рішення, представив проект постанови про звернення Верховної Ради до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо порушення російським окупантом прав кримських татар. Мустафа Джемілєв зазначив, що сьогодні в окупованому Росією Криму мають місце численні порушення прав і свобод кримських татар та наголосив на неприпустимості повторення у будь-якій формі дій, подібних до протиправної депортації кримськотатарського народу. Адже цими днями виповнюється 71-ша річниця цього злочину, адже під час депортації загинуло майже 46 відсотків населення Криму.


У цілому ухвалено законопроект про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Ухвалений у цілому законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо державної допомоги суб’єктам господарювання) передбачає, що контроль за наданням такої допомоги здійснюватиме Антимонопольний комітет. Це має запобігти спотворенню конкурентного середовища на товарних ринках.
Ухваливши в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів, Верховна Рада дозволила проводити державну реєстрацію земельних ділянок на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року. Ще один ухвалений в цілому проект закону врегульовує діяльність капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України.
Звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій передбачає ухвалений в цілому законопроект про внесення змін до Податкового кодексу.


Посиленню гарантій законної професійної діяльності журналістів має слугувати ухвалений в цілому законопроект, яким Кримінальний кодекс пропонується доповнити низкою таких спеціальних складів злочинів, як погроза або насильство щодо журналіста (стаття 345-1 КК), погроза або насильство щодо журналіста з боку працівника правоохоронного органу тощо.


Крім того, доповненнями до Закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (стаття 18) пропонується встановити компенсаційні виплати в разі загибелі або поранення журналістів під час виконання ними професійних обов’язків.


Ухваливши в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України, Верховна Рада врегулювала особливості трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій.


Народні депутати ухвалили в цілому законопроект, який передбачає, що клієнти банку матимуть право отримати вклади та нараховані за ними відсотки за строковим банківським договором лише після завершення терміну дії договору. Зазначимо, що сьогодні діє правило, за яким фізичні особи можуть отримати власний вклад або його частину на першу вимогу.


Також в цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до деяких законів України (щодо стабілізації фінансового стану НАК «Нафтогаз України»); про внесення змін до Закону «Про охорону дитинства» та Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей з метою здобуття освіти); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни); про внесення зміни до Закону «Про вищу освіту» (щодо вимог до кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу).


Виступаючи з парламентської трибуни, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко закликав Генпрокуратуру негайно внести подання на зняття депутатської недоторканності з парламентарія від Опозиційного блоку Сергія Дунаєва та притягти його до кримінальної відповідальності за зраду України. Причиною цього звернення став виступ С. Дунаєва на мітингу 9 травня, у якому він назвав терористів із так званих «ДНР» і «ЛНР» «героями, які воюють за своє право на роботу і життя».


«Такі люди не мають права не те що носити звання народного депутата, а й ходити по українській землі», — заявив О. Ляшко.


Колеги вітали з днем народження народного депутата Леоніда Козаченка.
 

Микола Томенко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 

Вікторія Пташник, Олег Березюк.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.