Вкотре скандальним стало чергове засідання парламентського антикорупційного комітету. Голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв оголосив про початок збору підписів за відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова за незадовільну роботу. Одна з підстав — попередження комітету Авакову щодо бездіяльності МВС у розслідуванні нападу на журналістів біля маєтку заступника міністра Сергія Чеботаря. 

«Ми не можемо звільнити Авакова, але можемо ініціювати у Верховній Раді рішення про його звільнення», — сказав Соболєв. А заступник голови комітету Борислав Береза продемонстрував відеозапис, на якому міністр у відповідь на запитання журналістів щодо статків Чеботаря закликав «припинити істерику». Секретар комітету Дмитро Добродомов нагадав, що ще під час призначення Авакова на посаду глави МВС депутати вимагали не призначати Чеботаря його заступником, однак Аваков заявив, що особисто відповідає за нього. Зрештою, комітет дав МВС час до наступної п’ятниці, 15 травня, вжити заходів щодо справи про побиття журналістів біля садиби Чеботаря.


І буквально за годину після рішення комітету прес-служба МВС оприлюднила заяву Сергія Чеботаря про його відставку «у зв’язку із систематичним цькуванням» у ЗМІ та тиском на його сім’ю. Водночас Чеботар заявив, що вся його діяльність на посаді заступника міністра була спрямована на оновлення та очищення кадрового складу міліції, організацію нової системи органів внутрішніх справ і розслідування корупційних схем. І звернувся до органів прокуратури з вимогою провести ретельне розслідування всіх звинувачень, які було йому пред’явлено в ЗМІ, по-обіцявши надати всі документи і пояснення для об’єктивного розслідування.
Утім, навіть після заяви Чеботаря про відставку депутати продовжують збір підписів за відставку міністра внутрішніх справ.


***


У свою чергу перший заступник голови фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук на брифінгу заявив, що інформаційна атака на МВС та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова пов’язана з тим, що розпочалися розслідування оборудок олігархів Фірташа і Льовочкіна. «І саме через це — тільки-но розпочалися активні дії та інформаційне супроводження — різко активізувалися спроби нівелювати роботу МВС», — заявив А. Тетерук, відзначивши проведену МВС роботу, яка розпочалася ще рік тому: створення добровольчих батальйонів, Національної гвардії та підтримання ситуації всередині країни, створення доказової бази щодо хабарників. «Тому прошу тримати емоції при собі, не роблячи нападків на керівництво МВС, і дивитися на ті наслідки, які будуть результатом якісної роботи слідчих органів», — сказав депутат.
А член Комітету з питань національної безпеки та оборони Тетяна Чорновіл назвала Авакова «найкращим міністром уряду Яценюка». За її словами, аналіз тендерів і закупівель, проведених Міноборони та МВС, засвідчив, що МВС закупляє паливо по 19 гривень, тоді як Міноборони — по 26.

КОМЕНТАР

Дмитро ДОБРОДОМОВ, секретар Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції:

 


— Уже дев’ятеро членів комітету підписалися під постановою за звільнення Арсена Авакова з посади міністра МВС. У п’ятницю буде рішення нашого комітету, члени якого, я сподіваюся, підтримають цю ініціативу, оскільки замість обіцяного реформування міліції продовжуються бездіяльність, корупція, міліцейське хамство, побиття журналістів. Ще однією підставою для реєстрації постанови про звільнення Арсена Авакова став факт постійного нехтування керівництвом МВС засідань Антикорупційного комітету. Ситуація з Чеботарем — це не поодинокий випадок, а такий собі індикатор. МВС постійно ігнорує засідання комітету, не дає належних відповідей на депутатські звернення. До мене надходить інформація про знущання над затриманими у райвідділах, збільшення кількості грабежів і вбивств. Давайте відмовимося від обурень у коментарях у соцмережах, а приймемо конкретне рішення.