«Що більше ми порушуватимемо проблему окупації Криму на сторінках світових ЗМІ, то більше шансів повернути його до складу України», — сказав лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв на зустрічі в університеті ім. Тараса Шевченка, присвяченій 71-літтю від дня депортації кримських татар з історичної батьківщини й річниці анексії Криму.

Як зазначив ректор університету Леонід Губерський, нинішня дата особлива, оскільки, на жаль, повторюється історія. Але тоді, як і нині, є люди, здатні чинити опір окупантам. Така людина — лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, дисидент, який за сфабрикованими кримінальними справами провів у радянських таборах 15 років. Він і нині готовий невпинно боротися за долю півострова і кримських татар.
Крім того, Мустафа Джемілєв вважає, що Україна має припинити постачання електроенергії й продовольства на окуповану територію. Зараз 80 відсотків цих ресурсів постачає туди наша країна.
«Я знаю, що кримські татари радіють, коли вимикають світло в Криму, аргументуючи тим, що нарешті Україна вживає заходів, — каже Мустафа Джемілєв. — Це значить, що люди готові терпіти в ім’я перемоги, тому що інших перспектив з Росією для цього народу просто немає».
При цьому радник Президента наголосив, що результати «референдуму», який відбувся торік у вже окупованому російськими військовослужбовцями Криму, було повністю сфальсифіковано. За його даними, які ґрунтуються на перехопленні секретного повідомлення ФСБ, у незаконному «референдумі» щодо приєднання Криму до РФ взяли участь 34,2 відсотка мешканців півострова, а не 82, як заявляли російські пропагандисти.

Історія у марках

У рамках заходів до річниці депортації кримських татар на Майдані Незалежності в Києві відбулися презентація та спецпогашення поштових марок «Кримські татари — корінний народ Криму — України».
Серія «Народності України» складається з чотирьох поштових марок «Дюрбе перших кримських ханів», «Майстер-мідник», «Кримськотатарський воїн» та «Танок «Хайтарма».

 

Автор ескізів Микола Кочубей, в. о. гендиректора «Укрпошти» Ігор Ткачук та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час спецпогашення.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.