Ранкове засідання 15 травня

 

Учора свою роботу народні депутати розпочали із відзначення 25-річчя роботи українського парламенту. Саме в цей день, 15 травня 1990 року, на той час ще Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ХІІ скликання, яку згодом перейменували у Верховну Раду України І скликання, провела своє перше засідання. «Це стало фундаментом українського парламентаризму і виконало велику історичну місію, — наголосив нинішній очільник парламенту Володимир Гройсман, — започаткувало процес утвердження незалежності нашої країни». Вже в липні того ж року народні обранці ухвалили декларацію про державний суверенітет, а 24 серпня — проголосили незалежність нашої країни.

І нині в сесійній залі працюють деякі учасники тих подій. Один із них, Юрій Гринів, звернувся до своїх колег із вітальним словом. Він назвав цю дату не лише даниною ностальгічним спогадам, а й приводом для підбиття підсумків. «Українська незалежність стала доконаним фактом, — сказав він. — Наша держава відбулася як соборна і демократична. Ми довели, що наша незалежність вміє себе захищати».

Згодом двоє новообраних народних депутатів склали присягу на вірність українському народові. Так, Андрія Немирівського включено до виборчого списку партії «Самопоміч», а Рефата Чубарова — до «Блоку Петра Порошенка». Останній, після виголошення присяги, зауважив, що завжди прагнув долучитися до лав законотворців, але навіть уявити не міг, що присягу складатиме в умовах окупації Криму та війни з Росією. Він закликав колег до удосконалення роботи, яка приведе до визволення півострова. «Війна почалася із його окупації і має завершитися його визволенням», — наголосив депутат.

Голова Верхової Ради Володимир Гройсман повідомив про входження до Опозиційного блоку Євгена Балицького та Дмитра Шенцева. А також поінформував про створення міжфракційного об’єднання «За розвиток місцевого самоврядування».

У рамках години запитань до уряду парламентарії заслухали звіт заступника міністра соціальної політики Віталія Мущина. Мова вже вкотре йшла про субсидії. Так, стало відомо, що розмір надання державної допомоги на розрахунки за комунальні послуги залежатиме від достатку кожної родини. Вона може становити від 4 до 25 відсотків. Нині субсидії отримують 1,3 мільйона громадян і вони не мають потреби додатково звертатися за нарахуванням допомоги — її нададуть автоматично. За підрахунками урядовців, субсидії зможуть отримати від 3,5 до 4 мільйонів сімей — а це чверть від усіх українських родин.
Урядовець зауважив: з огляду на сезон, поки що населення отримує платіжки без вартості опалення. Істотне підвищення тарифів буде помітне аж у жовтні. До того часу всі охочі зможуть оформити субсидії. Водночас із трибуни Верховної Ради пролунала інформація про те, що нова система призначення субсидій не передбачає відчуження майна.

Потім голова державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук надав інформацію про зменшення фінансового навантаження на домогосподарства. Так, за його словами, з середини минулого року уряд запровадив низку адміністративних та стимулюючих заходів для того, щоб зменшити кількість споживання російського газу. Окрім того, передбачено пільговий тариф для запровадження теплогенеруючих установок, надаються державні кредити на встановлення негазових котлів. Таких кредитів взято вже на 50 мільйонів гривень, повідомив урядовець. Водночас, у бюджетних організаціях вдалося скоротити споживання газу на 25 відсотків.

Під час години запитання до представників Кабінету Міністрів, народні депутати здебільшого зверталися до глави уряду Арсенія Яценюка. Так, спілкуючись із парламентаріями на тему зовнішніх боргів нашої країни, урядовець звернув увагу на те, що коли Віктор Янукович прийшов до влади, зовнішній борг нашої країни становив 31 мільярд доларів США. Коли ж він покинув країну, ця сума становила вже 72 мільярди. Наша держава не може виплачувати ці кошти, адже «в людей нема вже чого більше забирати», — сказав урядовець. Водночас, він поінформував, що в рамках роботи з МВФ торік ми отримали дев’ять мільярдів доларів, а віддали зовнішнім кредиторам — 14. Так, чинному Кабміну вдалося скоротити борги, які бралися раніше, до 68 мільярдів.

3гідно з домовленостями, запевнив А. Яценюк, протягом трьох років МВФ має намір надати нам усього 25 мільярдів доларів. Встановлено, що за цей період нам потрібно щонайменше 40 мільярдів. Цю різницю в 15 мільярдів уряд зобов’язується реструктуризувати. І в цій позиції Кабмін «твердий», запевнив А. Яценюк. «Наша країна перебуває в стані війни, ми втратили 20 відсотків економіки. Звертаємося до зовнішній кредиторів з проханням прийняти нашу пропозицію, — наголосив він. — Це й буде кроком підтримки з їхнього боку».

Прем’єр-міністр категорично заявив: сценарій розвалу коаліції, який розігрується для проведення дострокових виборів, ніколи не буде реалізований завдяки єдності її учасників. Відповідаючи на запитання з приводу закупівлі газу в Росії, А. Яценюк наголосив, що уряд торік зайняв жорстку позицію. Нині в Стокгольмському суді розглядається справа, за якою ми вимагаємо в сусідньої країни відшкодування компенсації в розмірі 16 мільярдів доларів США, а також перегляду умов, за якими здійснюється транзит газу нашою територією.

Після того народні депутати заслуховували звіт робочої групи, яка розслідувала оприлюднені факти корупції в попередньому та нинішньому складі Кабміну. Її очільник Борислав Береза говорив багато, кілька разів просив продовжити час, але чітких фактів про встановлення тих чи інших зловживань практично не назвав (термін діяльності робочої групи продовжено на два тижні розпорядженням Голови Верховної Ради).

Учора вітали з днем народження народних депутатів Ірину Геращенко та Андрія Тетерука.

Факт

Нині, завдяки співпраці із світовими організаціями, 70 відсотків палива йде з ЄС, а ціна російського газу знизилася до 250 доларів.

 

Олександр Долженков, Ніна Южаніна.

 

Борислав Береза.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.