Вечірнє засідання 14 травня


На вечірньому засіданні Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому зміни до деяких законодавчих актів щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду.
Народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Іван Вінник, доповідаючи законопроект, запропонував збільшити до 18 місяців тривалість надання гарантій щодо збереження місця роботи, посади, а також вдосконалити порядок надання компенсації з бюджету середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації для працівників, призваних на строкову військову службу.


У разі продовження працівником, після демобілізації, військової служби за контрактом, за ним зберігається робоче місце, посада та компенсується з бюджету середній заробіток на підприємстві, в якому він працював. Тривалість такої компенсації не може перевищувати строку укладеного контракту.


Проектом також пропонується надавати відстрочку від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності педагогічним працівникам з повною вищою освітою, основним місцем роботи яких є загальноосвітні навчальні заклади, за умови повного навантаження на займаній посаді.


Народні депутати прийняли за основу зміни до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» та зміни до Податкового кодексу України щодо створення справедливих умов для реалізації сільгосппродукції та підтримки безпосередніх сільгосптоваровиробників».


Парламентарії не підтримали пропозицію головуючого повернутися до розгляду законопроекту щодо надання органам Військової служби правопорядку в Збройних Силах України повноважень на здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень та оперативно-розшукової діяльності. Обґрунтовуючи необхідність прийняття цього документу, народний депутат Іван Вінник зазначив, що проведення досудового розслідування відносно військовослужбовців, а також військовозобов’язаних під час проходження навчальних або спеціальних зборів, потребує знань законодавства з питань організації та проходження військової служби, практики його застосування в частинах ЗСУ, володіння спеціальними методиками розслідування кримінальних правопорушень тощо.


За його словами, аналіз кримінальних правопорушень, скоєних у ЗСУ, свідчить, що їх більшість вчиняються переважно на об’єктах з обмеженим доступом (зона проведення АТО, території військових частин, баз, складів, арсеналів, режимних об’єктів тощо), мають внутрішній характер і не передбачають зв’язків поза межами Міноборони та Збройних Сил. Встановлений порядок доступу на такі військові об’єкти ускладнить, а в низці випадків -унеможливить ефективне запобігання, виявлення, припинення та розслідування на них кримінальних правопорушень слідчими органами внутрішніх справ, прокуратури.


Іван Вінник нагадав, що у складі Збройних Сил утворено спеціальне правоохоронне формування — Військова служба правопорядку, яка має необхідні можливості для створення та ефективного функціонування у своїй системі органів досудового розслідування.


Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський зазначив, що комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити проект закону за основу і направити його для підготовки до другого читання в Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.


Під час обговорення народні депутати не підтримали законопроект і запропонували направити його на доопрацювання. Вони висловилися проти створення ще одного нового органу, який дублюватиме функції існуючої Військової прокуратури.


Також на доопрацювання Верховна Рада направила проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо забезпечення умов розвитку містобудівної діяльності та міського господарства».


Наприкінці засідання народні обранці прийняли постанови «Про рекомендації парламентських слухань на тему «Перспективи запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України» та «Про Звернення до інституцій та держав-членів Європейського Союзу щодо виконання Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України» і доповнення до Постанови «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2015 році» (щодо вшанування дня пам’яті депортації кримськотатарського народу).