Картопля заради єднання

Чернігівські картоплярі потерпають від того, що на Луганщині та Донеччині йде війна. Адже минулими роками жителі обласних центрів згаданих регіонів та окупованих російськими найманцями міст були чи не основними споживачами придеснянських бульб. 

Хури з крохмалистою регулярно курсували на базари цих південно-східних країв, що було вигідно і тим, хто купує, і особливо тим, хто продає. Не секрет, доходи багатьох селянських родин і досі великою мірою залежать від того, який врожай бульб виросте на городі.
На жаль, через продовження бойових дій, обстрілів, складною обстановкою на Донбасі поїздки заготівельників «другого хліба» стали ризикованими, а відтак у багатьох чернігівських льохах і досі зберігається нереалізована картопля.
Тому багато хто з сільгоспвиробників скоротили її площі.
— Торік ми вирощували бульби на 240 гектарах, — каже фермер Юрій Кобизький з Понорниці Коропського району. — А нині на 180 гектарах.
Утричі урізав картопляні плантації фермер Олексій Бутенко з Дягови Менського району.
— Маємо у запасі майже сто тонн насіннєвого матеріалу різних сортів, — зазначив він. — Та вирішили обмежитися посадкою картоплі на 50 гектарах. Просто великі затрати. А покупці хочуть придбати кілограм за 1,5—2 гривні. Ми продаємо, але це невигідно...
Фермер Ігор Чечель з Головеньок Борзнянського району теж скоротив картопляну площу з 50 гектарів до 30.
Водночас картоплярів Придесення заінтригувала інформація про те, що Продовольча і сільськогосподарська організація ООН вирішила підтримати жителів постраждалих від конфлікту територій насінням бараболі.
— За нашими підрахунками, тільки у сільгосппідприємствах Чернігівської області нині у сховищах є дві тисячі насіннєвої картоплі, — розповів виконавчий директор асоціації «Картопля» Володимир Купріянов. — Це сортовий матеріал високої репродукції. Господарства готові реалізувати його за мінімальними цінами — 1,5—2 гривні за кілограм. Зазначу, що маємо бульби «Біла Роса», «Серпанок», які якраз і розраховані на вирощування в південних та східних областях.
На нашу думку, Міністерство аграрної політики та продовольства України повинно звернути увагу на цю чернігівську пропозицію та посприяти в організації вивезення дешевого насіння картоплі для гарантування продовольчої безпеки та життєдіяльності й селянських родин, і фермерських господарств визволених територій Донецької та Луганської областей. Шкода, якщо залишки минулорічного врожаю вже через місяць пропадуть або будуть згодовані худобі.

Чернігівська область.

 

Останні травневі хури скупі на гроші. Та селянам нікуди діватися — за картоплю оптом ще можна виторгувати трохи більшу ціну.

Фото автора.