Ранкове засідання 19 травня

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман поінформував, що віднині на офіційному сайті парламенту іportal.rada.gov.ua оприлюднюватимуть статистику відвідувань народними депутатами пленарних засідань парламенту та їхньої участі в голосуванні. У такий спосіб визначатиметься ТОП 25 найкращих результатів і 25 найгірших — хто з обранців справно відвідує засідання парламенту, а хто є прогульником.
Глава парламенту ще раз звернувся до ЗМІ — аналізувати відвідуваність депутатів і розпочати широку кампанію «Стоп прогульники!». Водночас Голова Верховної Ради попросив депутатів відповідально ставитися до своїх обов’язків. До того ж В. Гройсман уточнив, що електронна система «Рада» фіксуватиме, якщо картка вставлена, але депутат не голосує. І тоді він все одно матиме шанси потрапити в антирейтинги.
Верховна Рада прийняла за основу в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України, внесений Президентом як невідкладний (№2742).

Перший заступник Голови НБУ Олександр Писарук, представляючи законопроект, зауважив, що цей документ не встановлює додаткові повноваження для Нацбанку, а збільшує його незалежність. Передбачається також збільшення впливу та повноважень Ради НБУ в частині контролю та аудиту за діяльністю регулятора і перетворення правління НБУ в більш колегіальний орган. О. Писарук переконував, що в законі закладена розбудова НБУ за європейськими взірцями — на кшталт центробанків розвинутих країн Західної Європи. Доповідач від профільного комітету Іван Фурсін нагадав, що ухвалення законопроекту також є зобов’язанням України перед МВФ.
Чимало застережень висловили депутати і під час обговорення. Зокрема, Сергій Соболєв (фракція «Батьківщина») висловив думку про неприпустимість встановлення у законі розмірів зарплати працівникам НБУ та створення при НБУ резервного фонду — адже ці функції мають виконуватися державою, а не Нацбанком. Натомість Руслан Демчак (фракція БПП) зауважив, що закон поліпшує багато позицій — зокрема, зменшується кількість керівництва та правління НБУ, окрім того, ухвалення цього закону сприятиме отриманню чергового траншу МВФ. Олег Лаврик («Самопоміч») звернув увагу на те, що члени ради НБУ не нестимуть відповідальність за свої дії чи бездіяльність, однак позови проти керівництва НБУ вважатимуться позовами проти самого Нацбанку. Наталія Кацер-Бучковська («Народний фронт») зазначила, що викликають питання процедури розподілу прибутку НБУ. Фракція Радикальної партії вирішила взагалі не голосувати за законопроект. Лідер фракції Олег Ляшко заявив, що в законопроекті прибирається норма про підзвітність НБУ Верховній Раді, натомість йдеться лише про «взаємодію», скасовуються норми про відповідальність Голови НБУ, а відповідальність стає колективною. Олег Ляшко вчергове звернувся до Президента України з проханням внести до Верховної Ради подання про звільнення Валерії Гонтаревої з посади Голови НБУ. Зрештою, за ухвалення законопроекту за основу в першому читанні з другої спроби проголосував 231 депутат.
Новації законопроекту №2742:
— заборонити НБУ перераховувати до держбюджету України суму частини прибутку до розподілу більшу, ніж визначено в річній фінансовій звітності;
— зменшити із семи до чотирьох кількість членів Ради НБУ, які призначаються Президентом та обираються Верховною Радою України, а загалом кількісний склад Ради НБУ з 14 до 8 осіб;
— збільшити кількість засідань Ради НБУ з одного на квартал до десяти на рік;
— створення у межах Ради НБУ Аудиторського комітету;
— зменшити з 11 до 6 осіб кількісний склад Правління НБУ;
— конкретизувати структуру НБУ, види операцій, а також механізми взаємовідносин НБУ з Президентом, Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України.

Верховна Рада також ухвалила за основу проекти законів «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо особливостей оподаткування операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України деревообробного обладнання для відродження промислового виробництва)», про внесення змін до Закону України «Про карантин рослин» (щодо зменшення адміністративного навантаження).
На початку пленарного засідання склав присягу народного депутата України Андрій Немировський (обраний за виборчим списком «Самопомочі»). А депутат Валерій Куліч припинив депутатські повноваження у зв’язку з призначенням на посаду голови Чернігівської ОДА.
Під час перерви в кулуарах парламенту відбулося таємне голосування за обрання членів Вищої ради юстиції. До бюлетенів було внесено дві кандидатури — юриста Олексія Маловацького та судді Ірини Мамонтової. Ці кандидати були рекомендовані фракціями «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту». Третю кандидатуру до ВРЮ за парламентською квотою було вирішено обрати пізніше — після узгодження коаліцією кандидатур від фракцій «Батьківщина» та «Самопоміч».
У результаті таємного голосування обидва кандидати — Олексій Маловацький (269 «за») та Ірина Мамонтова (261 «за») — були обрані на посади членів Вищої ради юстиції. Новопризначені члени ВРЮ присягли на вірність українському народу.
Парламент також проголосував за подання Прем’єр-міністра України про призначення Головою Фонду державного майна Ігоря Білоуса (258 «за») та Юрія Терентьєва на посаду Голови Антимонопольного комітету (266 «за»).
Глава парламенту наголосив, що перед новообраними посадовцями стоїть дуже багато завдань, які потрібно вирішувати.

* * *

На вечірньому пленарному засіданні народні депутати ухвалили в цілому два урядові першочергові законопроекти — про особливості здійснення правочинів із державним боргом (№2898) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України (№2899).
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, представляючи проекти законів, закликав зарубіжних приватних кредиторів вчинити реальні кроки для допомоги українському народові, щоб зупинити російську агресію та стати європейською державою з європейським стилем життя, і реструктуризувати частину зовнішніх зобов’язань України. За словами А. Яценюка, у поточному році в державному бюджеті на виплату державного боргу має бути спрямовано 90 мільярдів гривень — рівно стільки, скільки виділено на національну безпеку та оборону. І більшість цих боргів — це борги попереднього уряду.
За минулий рік, за словами прем’єра, зовнішній борг України зменшився на 3 мільярди доларів — із 72 мільярдів доларів до 70 мільярдів.
«Ми не можемо жити за формулою — брати нові кредити, щоб погашати старі кредити. Ця формула повинна завершитися, — заявив Яценюк. — З кишень українців ми платити ці борги більше не можемо».
Український уряд розраховує, що вдасться реструктуризувати борги на суму в майже 15 мільярдів доларів США. У законопроектах передбачається надати право Кабінетові Міністрів на введення мораторію на зовнішні виплати України за борговими зобов’язаннями перед виключно приватними кредиторами за переліком зобов’язань, які вказано у додатку до законопроекту.
Прем’єр пообіцяв, що зекономлені гроші стануть ресурсом для індексації доходів населення.
«Поможіть не словом, а поможіть доларом. А точніше, мільярдами доларів», — закликав зарубіжних кредиторів з парламентської трибуни Арсеній Яценюк.

 

Олексій Маловацький та Ірина Мамонтова.

 

Юрій Терентьєв та Ігор Білоус.

 

Юрій Луценко і Рефат Чубаров.

 

 

Віктор Пинзеник.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.