Оскільки порушена в публікації проблема виходить за межі одного району, «Голос України» звернувся із запитами до Житомирської обласної державної адміністрації, УМВС України в Житомирській області і прокуратури області. Зокрема, ми поцікавилися, що зроблено для ефективної боротьби з правопорушниками, чи встановлено організаторів незаконного бізнесу, а також пов’язаних із ними чиновників та яке покарання вони понесли. Із відповідей випливає: попри актуальність теми, ефективність боротьби з правопорушниками поки нижча за прибутки від тіньового видобутку копалин.


Лист із Житомирської обласної держадміністрації нагадує відписку. Це свідчить або про некомпетентність виконавця, або про відсутність результату, або відсутність зацікавленості в такому результаті.
«Україна посідає друге місце в світі за запасами бурштину, при цьому вирізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах. За кількістю видобутого бурштину Україна поступається тільки Росії. Однак за якістю істотно перевищує», — йдеться у відповіді за підписом тимчасово виконуючого обов’язки директора департаменту промисловості, розвитку інфраструктури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації Романа Крисюка. Чиновник нагадує студента, який, не вивчивши предмет, намагається на екзамені «взяти» викладача добре підвішеним язиком.


«Припинення незаконного користування бурштиноносними надрами є складним питанням, що включає в себе як фізичне припинення нелегального видобутку зусиллями центральних та місцевих органів влади, контролюючими структурами, так і необхідності правового сприяння у питанні геологічного вивчення родовищ бурштину», — менторським тоном продовжує виконуючий обов’язки директора департаменту.
Як обласна влада координує і спрямовує зусилля усіх контролюючих структур, які стежать за використанням землі, надр, дотриманням природоохоронного законодавства тощо? Яких результатів досягнуто? Про це із відповіді дізнатися неможливо.


Із відповіді УМВС України в Житомирській області:


«Працівники органів внутрішніх справ області постійно проводять роботу щодо попередження та припинення фактів незаконного видобутку бурштину, в тому числі в Коростенському районі. Серед системних заходів цього спрямування — профілактичні рейди та відпрацювання відповідних територій із метою виявлення, затримання та встановлення осіб, які вчиняють названі правопорушення.
Загалом у провадженні слідчих області від початку року перебувало 40 кримінальних проваджень за фактами незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення, а саме 
бурштину.


Робота щодо виявлення та припинення фактів незаконного видобутку надр на території Житомирщини проводиться постійно. Так, уже 5 травня в Овруцькому районі було затримано 6 жителів Рівненської області під час незаконного видобутку надр. У порушників вилучене дорогоцінне каміння та спецтехніку, за допомогою якої його видобували. Розпочато кримінальне провадження.


Заступник начальника Микола Юсковець».


Із відповіді прокуратури Житомирської області:


«Повідомляю, що 25.02.2015 за результатами розгляду повідомлення кореспондента газети «Голос України» слідчим відділом Коростенського РВ УМВС України в області зареєстровано кримінальне провадження №12015060060000252 за ч. 1 ст .239-1 КК України, за фактом можливого незаконного заволодіння ґрунтовим покривом земель. Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Коростенською міжрайонною прокуратурою.


Враховуючи недоліки, які допускаються органами внутрішніх справ при протидії цьому явищу, це питання за ініціативою прокуратури області двічі обговорено на координаційних нарадах керівників правоохоронних органів. На даний час завершується підготовка до проведення міжвідомчої наради за участю не лише керівників правоохоронних органів області, але й керівників органів державної влади та місцевого самоврядування, а також контролюючих органів В. о. начальника управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури області В. Толочко».