Парламентська хроніка

Ранкове засідання 20 травня

Верховна Рада ухвалила за основу зміни до Земельного кодексу України (щодо удосконалення механізму передачі земельних ділянок, відчужених для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності). За словами доповідача Віктора Бондаря («Відродження»), йдеться про колізію між Бюджетним та Земельним кодексами. Зокрема, не врегульованими є питання щодо відведення для суспільних потреб земель, які викуплені органами державної влади або місцевого самоврядування.

Нині складається ситуація, коли, наприклад, викуповує один орган — районна державна адміністрація, а відведення таких земельних ділянок заявнику згідно із Земельним кодексом має здійснюватись іншим органом — обласною державною адміністрацією або територіальним органом з питань земельних ресурсів. Водночас райдержадміністрація забезпечує викуп земельних ділянок за кошти районного бюджету, а договір повинен укладатись із обласною держадміністрацією або територіальним органом із питань земельних ресурсів. Отже, надходження від продажу або оренди викупленої земельної ділянки не повертається до районного бюджету.
Ми пропонуємо, зауважив депутат, внести зміни до Земельного кодексу, щоб право власності набувала та структура, яка здійснює викуп цієї землі для суспільних потреб.


Сесія відкоригувала також свою постанову від 11 грудня 2014 року №32-VІІ «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Волноваського, Новоазовського та Тельманівського районів Донецької області». За словами автора документа позафракційного Сергія Тарути, ухваленою у грудні постановою територія Виноградненської сільської ради Новоазовського району приєднана до Волноваського району. Проте не має з ним загальної межі, зручних транспортних комунікацій та інших безпосередніх зв’язків. Таке приєднання, зауважив депутат, ускладнює отримання соціальних виплат та збільшує напруження на цій території. Натомість територіально Виноградненська сільрада розташована поруч із Маріуполем. З огляду на це парламентарій і запропонував віднести зазначену вище територію до міста Маріуполь. «За» проголосувало 239 депутатів.


Підтримала сесія й проект постанови про зміну і встановлення меж Артемівського району Донецької області («за» — 283). Проектом передбачено змінити межі Артемівського району Донецької області, збільшивши його територію на 1323 га земель за рахунок передачі до його складу земель, що перебувають у віданні Миронівської та Світлодарської селищних рад Дебальцевської міської ради, та затвердити територію Артемівського району загальною площею 187300 гектарів.


Сесія розглянула і зміни до Закону «Про державну службу» (щодо обов’язкового володіння українською мовою посадовими та службовими особами органів державної влади).
Вадим Івченко («Батьківщина») нагадав колегам, що три тижні тому в першому читанні було ухвалено нову редакцію закону про державну службу, нині пропонується внести зміни до старої. Тож запропонував під час доопрацювання проекту до другого читання врахувати положення цього документа. У першому читанні проект підтримали лише 152 депутати, а пропозицію Івченка — 245 обранців.


Після 30-хвилинної перерви сесія мала розглянути зміни до Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров’я). Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій тричі ставив на голосування пропозицію розглядати документ за скороченою процедурою, проте щоразу бракувало голосів. Тож головуючий оголосив сигнальне голосування, щоб з’ясувати, скільки депутатів присутні у залі. Табло системи «Рада» висвітлило 170 обранців. А. Парубій назвав неповагою таку відвідуваність пленарних засідань. Поки парламентарії обмінювалися думками з цього приводу, до сесійної зали повернулися депутати. Розгляд проекту було розпочато.


Автор проекту Андрій Шипко (група «Відродження»), аргументуючи важливість ухвалення документа, зауважив, що проектом пропонується запровадити додаткові державні гарантії медичним працівникам — щомісячну виплату надбавок за вислугу років, надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків, виплату допомоги на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу в разі надання щорічної відпустки. А також одержання доплат у розмірі 25% щомісячно від посадового окладу за роботу у закладах охорони здоров’я у сільській місцевості. «Так, це потребуватиме додаткових витрат із державного бюджету, але люди, які рятують наше життя щодня, потребують підтримки», — наголосив депутат.


У першому читанні проект закону підтримали 257 народних депутатів.


Із днем народження цього дня вітали заступника голови Комітету у закордонних справах, члена Радикальної партії Віктора Вовка.

ДОСЛІВНО

Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій: 


«Ідучи на вибори, ніхто з кандидатів не попереджав виборців, що не ходитиме на роботу. Не було цього у програмі жодної політичної сили. Це особливо важливо в час, коли Україна веде війну, коли наші хлопці на фронті захищають країну. І багато законів, які ми розглядаємо, є вкрай важливі для них на передовій».

 

Андрій Артеменко.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.