Нещодавно в Конгресі США відбулося голосування по одному з найгостріших питань політичного життя країни — проекту військового бюджету на 2016 рік. Ці події привернули пильну увагу американської преси, що не дивно — йдеться про суми в 612 мільярдів доларів і про здатність країни захистити свою безпеку та геополітичні інтереси.

Відгомін бюджетних баталій в обох палатах Конгресу — Сенаті й Палаті представників — докотився і до вітчизняних ЗМІ. У нас уже повідомлялося, що Конгрес схвалив виділення Україні військової допомоги, і називали цифри від 200 до 300 млн. доларів. Російська преса рясніла заголовками на кшталт: «Обама має намір накласти вето на постачання зброї в Україну». В результаті могло скластися враження, що Конгрес США вже прийняв остаточне рішення про поставки, а Білий дім його ось-ось скасує. Спробуємо розібратися.


Справді, минулого четверга Сенатський комітет зі справ збройних сил затвердив сенатський проект нового оборонного бюджету США на 2016 фінансовий рік, а наступного дня було схвалено версію Палати представників. Правильно й те, що обидва проекти включають положення про надання військової допомоги Україні, і те, що адміністрація президента Обами заявляла про можливе застосування вето стосовно законопроекту, підготовленого на Капітолійському пагорбі.


В американській пресі тема допомоги Україні в заголовки не потрапила. У центрі уваги були гострі дебати між республіканським законодавцями, котрі домінують зараз у Конгресі, й президентом та його прихильниками-демократами. «Незважаючи на загрозу вето Обами, Палата представників схвалює оборонний проект», проголосила телекомпанія ABC News у досить типовому заголовку. В свою чергу газета Washіngton Post підкреслила, що головні причини опору Білого дому й демократів криються у складних питаннях, пов’язаних з лімітами в рамках боротьби з дефіцитом федерального бюджету. Агентство Assocіated Press пише, що, на думку демократів, республіканці ігнорують ліміти на військові цілі, однак легко застосовують їх до цивільних програм, які обстоює Обама. І це далеко не єдиний підводний камінь, що загрожує плаванню бюджету в законотворчих водах, яке далеко не закінчене. Компромісний варіант ще розроблятиметься за допомогою спеціальної комісії, де законодавці з обох палат спробують усунути розбіжності й підготувати проект до додаткового голосування.
Якою буде в цьому контексті доля положення про військову допомогу Україні, зараз сказати важко. У новинах були короткі згадки про те, що проект передбачає військову допомогу Україні, і що Білий дім поки не погоджується з цією ідеєю. Коментарів стосовно цього мало, хоча оглядач Даніел ДеПетріс у виданні The Natіonal Іnterest наголосив, що вже настав час припинити обговорення і почати дії з надання допомоги озброєнням. Протилежну точку зору висловив відомий лібертаріанець Рон Пол, який виступив із критикою Конгресу за спробу втягнути США в український конфлікт.


Нью-Йорк.