ПОСТАНОВА Верховної Ради України

Верховна Рада України постановляє:
1. Затвердити Звернення Верховної Ради України до інституцій та держав - членів Європейського Союзу стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України.
2. Доручити Голові Верховної Ради України невідкладно направити текст Звернення до Європейського Парламенту, Європейської Комісії та національних парламентів держав - членів ЄС.
3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України В. ГРОЙСМАН.

м. Київ, 14 травня 2015 року.
№ 432-VІІІ.

 

ЗВЕРНЕННЯ 
до інституцій та держав-членів Європейського Союзу стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України

У травні 2005 року Україна в односторонньому порядку скасувала візові вимоги для громадян держав - членів ЄС, вважаючи такий крок актом доброї волі та сигналом Європейському Союзу щодо готовності розвивати контакти між громадянами держав - членів ЄС та України.
Фактично з цього часу візові відносини між сторонами будувалися на основі принципу асиметричності, що породжувало різницю у забезпеченні прав громадян України та громадян держав - членів ЄС на свободу пересування.
Відкритість сторін та взаємне бажання до об’єднання у спільний європейський гуманітарний простір мали наслідком укладення Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз, яка набрала чинності з 1 січня 2008 року, та подальше розширення візових спрощень з 1 липня 2013 року.
Розцінюючи укладення Угоди про спрощення оформлення віз як підготовчий крок до взаємного скасування віз для короткострокових поїздок громадян, у листопаді 2010 року на Саміті Україна - ЄС нашій державі було надано План дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України (далі - План дій), виконання якого передбачається у два етапи (законодавча та імплементаційна фази).
Як під час виконання першої - законодавчої фази Плану дій, так і під час його другої - імплементаційної фази Верховна Рада України продемонструвала готовність надавати максимальне сприяння ефективному виконанню завдань, які стоять перед нашою державою в рамках безвізового діалогу з Європейським Союзом.
Виконання Плану дій стало рушійною силою масштабних перетворень та реформ в Україні. Сьогодні Україна знаходиться на завершальній стадії виконання другої фази Плану дій. Європейська Комісія оцінює стан виконання нашою державою відповідних завдань.
Цей процес ще не завершився і українське суспільство зберігає надію, що Ризький саміт «Східного партнерства» у травні цього року дасть змогу зафіксувати чіткі перспективи надання Україні безвізового режиму.
Зважаючи на обсяг реформ, які вже здійснила Україна у процесі виконання Плану дій, а також рішучі наміри Парламенту, Президента України та Прем’єр-міністра України забезпечити виконання завдань, що залишилися, Верховна Рада України закликає інституції та держави - члени ЄС:
підтримати Україну та інші держави «Східного партнерства» на шляху реформ та гармонізації політичного, економічного та соціального устроїв з Європейським Союзом;
продемонструвати довгоочікуваний акт солідарності та підтримки Українського народу, звернутися до учасників Ризького саміту з пропозицією надати позитивний сигнал щодо запровадження безвізового режиму для громадян України та Грузії і визначити при цьому чіткий термін запровадження безвізового режиму.