Парламентська хроніка


Ранкове засідання 21 травня


Денонсувавши низку україно-російських угод, Верховна Рада, зокрема, припинила транзит через територію України військових формувань Російської Федерації, які тимчасово знаходяться на території Республіки Молдова — у невизнаній Придністровській республіці. Парламент також денонсував україно-російські угоди про взаємну охорону секретної інформації; про організацію військових міждержавних перевезень та розрахунки за них; про співробітництво в галузі воєнної розвідки та про співробітництво у військовій галузі.

«Сьогодні є абсурдом, що російські війська досі можуть перетинати українську територію, прямуючи начебто до Республіки Молдова», — зазначив автор законопроекту про денонсацію угоди, яка передбачає транзит російських військових до Придністров’я, народний депутат Михайло Головко.


А Олег Ляшко, представляючи решту законопроектів про денонсацію угод, наголосив, що в умовах війни треба діяти швидко та вчасно. «Якщо ми тільки через рік дійшли до того, щоб денонсувати угоди у військовій сфері, то як ми збираємося перемагати?» — запитав депутат і наголосив, що неголосування за денонсацію цих угод стане ще одним свідченням того, хто є п’ятою колоною в Україні.
Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко повідомила, що члени комітету не тільки підтримали ці законопроекти, а й запропонували Міністерству закордонних справ провести повну інвентаризацію україно-російських угод.


А розпочалося ранкове засідання з ухвалення постанови «Про затвердження Заяви про відступ України від зобов’язань, визначених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Європейською соціальною хартією». За словами ініціатора заяви, народного депутата Оксани Сироїд, Україна змушена піти на ухвалення такого рішення, адже у зв’язку з російською агресією та діями підтримуваних нею терористів ми не можемо гарантувати повного виконання взятих на себе зобов’язань.
Ухваливши в першому читанні законопроекти про органи внутрішніх справ, про Національну поліцію та про муніципальну варту, парламент зробив перший крок до реформування правоохоронної системи.
«Ці проекти законів спрямовані на викорінення корупційної складової, побудову ефективної структури МВС як цивільного та відкритого «Home offіce», — сказав, представляючи ці документи, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.


У законопроекті «Про Національну поліцію» чітко прописуються правові засади організації та діяльності поліції, статус поліцейських, а також порядок проходження служби. Передбачається, що її діяльність спрямовуватиметься та координуватиметься урядом через міністра внутрішніх справ, а сам керівник Національної поліції призначатиметься на посаду та звільнятиметься з неї Кабінетом Міністрів за поданням прем’єра. Перший заступник та заступники керівника Національної поліції призначатимуться на посаду та звільнятимуться з посади міністром внутрішніх справ за поданням керівника Національної поліції. Самі ж поліцейські призначатимуться на посаду за результатами конкурсного добору.


«Цей законопроект повинен стати першим кроком на шляху відновлення довіри до правоохоронців», — зазначив народний депутат Віктор Чумак (Блок Петра Порошенка).
Так само в першому читанні ухвалено й законопроект «Про муніципальну варту». Доповідач, народний депутат Юрій Луценко, назвав його елементом нової архітектури взаємовідносин між центральною та місцевою владою.


Водночас Ігор Мусійчук (Радикальна партія) під час обговорення звернув увагу на ймовірну небезпеку того, що деякі міські голови під виглядом муніципальної варти можуть на законних підставах створювати сепаратистські чи інші угруповання. «Під час підготовки законопроекту до другого читання потрібно дуже чітко прописати процедуру створення та діяльності муніципальної варти», — сказав він.
Сергій Соболєв («Батьківщина») висловив думку, що муніципальну варту в жодному разі не можна створювати на територіях, які перебувають під окупацією чи на лінії розмежування. Крім того, потрібно так регламентувати функції муніципальної варти, щоб вони не дублювали функцій Національної поліції.


Натомість Ігор Насалик («Батьківщина») зауважив, що в місті Калуші, що на Івано-Франківщині, вже десятки років діє міська варта, та що до її функцій належить охорона шкіл, дитсадків та інших соціальних об’єктів.
У першому читанні ухвалено й урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе зазначила, що цей документ передбачає запровадження електронних протоколів, штрафних балів та накладення штрафів на власників транспортних засобів на основі відеофіксації порушень правил дорожнього руху.


У першому читанні ухвалено й законопроекти про Державне бюро розслідувань та про внесення змін до Закону «Про прокуратуру».


Верховна Рада ухвалила постанову про обрання суддів.


Після завершення засідання всі народні депутати, які прийшли у вишиванках, зробили пам’ятний знімок у сесійній залі.

 

Іван Мельничук., Іванна Климпуш-Цинцадзе.