В інтерв’ю грецькому телеканалу ANT1 глава парламенту Греції Нікос Філіс заявив, що країна не зможе 5 червня перерахувати МВФ черговий платіж боргу в розмірі 305 мільйонів євро, якщо до того не домовиться із кредиторами й не одержить наступний транш допомоги. «Наступає момент, коли переговори з міжнародними кредиторами виходять на перший план. Це буде момент істини», — наголосив він.

Як повідомляють грецькі ЗМІ, у червні Афіни повинні повернути МВФ майже 1,5 мільярда євро. Попередній платіж у розмірі 750 мільйонів євро уряд Ципраса зміг виплатити вчасно на початку минулого тижня, взявши 650 мільйонів зі своїх резервів у МВФ (кожна країна єврозони має такий запас у Міжнародному валютному фонді). Тепер до кінця травня Афіни мають повернути цю суму.


Складається враження, що сторони намагаються підстьобнути одна одну до поступок і підписати договір про нову допомогу. Але зараз Греція перебуває у цейтноті. І впертість правлячої партії СІРІЗА, що дала нездійсненні передвиборні обіцянки народу, може підірвати всю фінансову систему країни й залишити людей, які повірили їй, без грошей.


У четвер прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас повіз на саміт лідерів країн ЄС новий план реструктуризації грецького держ-боргу, який буде ув’язано з економічним піднесенням у країні. Уряд Греції має намір запровадити комісійний збір у розмірі 0,1—0,2 відсотка з більшості банківських транзакцій. Це дасть змогу поповнити бюджет від 350 до 600 мільйонів євро на рік.


Але навіть у цій найскладнішій ситуації у Греції не зробили той фатальний крок, на який пішли в Україні, запровадивши податок на пенсії. Це одразу б призвело до невдоволення людей, які працювали все життя на благо держави, яка потім вирішила поживитися за рахунок мізерних пенсійних грошей, що їх ледве вистачає на харчування і сплату комунальних послуг. Відставка уряду Ципраса була б неминуча.


У середу в Греції розпочали 24-годинний масштабний страйк медики, який ЗМІ країни назвали першим великим протестом проти уряду СІРІЗА. Союз грецьких лікарів оголосив «надзвичайний стан в охороні здоров’я».

Лікарні припинили прийом хворих і скасували планові операції. Важке становище склалося на більшості грецьких островів, де й раніше не вистачало кваліфікованих медичних кадрів. 


Протест медиків підтримали й люди, які працюють на державних підприємствах. Вони виступають проти планів їх приватизації, через що без роботи можуть залишитися тисячі греків.