Що таке Військово-медична доктрина, на що ти витрачаєш свій час? Такі запитання часто ставлять голові Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ользі Богомолець. Відповідь на них проста: Військово-медична доктрина — це той документ, який має створити загальнодержавний, абсолютно системний спокій на випадок терористичного акту, техногенної катастрофи чи військових дій. На цьому депутат наголосила під час парламентських слухань «Про Військово-медичну доктрину України».


Звичайно, одномоментно прибрати всі чинники, які загрожують життю і здоров’ю українців, неможливо, особливо в умовах війни. Але розпочати будувати комплексну систему убезпечення населення від загроз життю й здоров’ю можна і треба. І першим кроком на цьому шляху, вважає Ольга Богомолець, має стати розробка і втілення Військово-медичної доктрини.


Відповідно до неї кожна районна чи обласна лікарня мусить мати таке забезпечення, такий професіоналізм лікарів, завдяки яким вони могли б надавати допомогу і військовим, і цивільним. З огляду на це, зауважила обраниця, має бути відновлено військовий обов’язок для всіх медиків. А до всіх медичних вузів повернуто військові кафедри та кафедри тактичної медицини і медичної підготовки — у військові навчальні заклади.
«Хочу наголосити: йдеться зовсім не про мілітаризацію нашого з вами мирного життя. А про закладання підвалин безпечного цивільного життя на довгострокову перспективу», — наголосила О. Богомолець. Тож діяти доктрина має на всій території держави і в мирний, і у військовий час. Водночас, додала депутат, виконати завдання, які ставить доктрина, можна лише у разі об’єднання зусиль усіх профільних міністерств і відомств. «Наша сила — в нашій єдності і синергії, в умінні підсилити один одного, а не підставити підніжку. Ми разом будуємо нову сильну справедливу єдину державу для щасливих і здорових людей», — зауважила голова комітету.


А за словами директора Військово-медичного департаменту Міністерства оборони Андрія Верби, низка суттєвих проблем у медичному забезпеченні, виявлених під час антитерористичної операції, негативно вплинула на своєчасне надання медичної допомоги пораненим, їх евакуацію та лікування. Найважливіша з проблем — відсутність уніфікованих індивідуальних засобів медичного захисту, сучасних засобів розшуку поранених, броньованого санітарного транспорту для вивезення поранених з поля бою. «Медичний комплект на табельне оснащення морально і фізично застаріли. Відсутні засоби зв’язку та комунікацій у польових умовах, недостатня кількість спеціального транспорту: автоперев’язувальних, пересувних рентгенологічних і стоматологічних кабінетів», — зауважив він.


Лікарі цивільних закладів охорони здоров’я, за словами А. Верби, виявилися не обізнаними з особливостями перебігу і тактики лікування бойової патології. Нині, зазначив він, ситуація дещо поліпшилась, проте досі залишається багато невирішених актуальних питань. Тож прийняття Військово-медичної доктрини значно покращить ситуацію, переконаний він.
У свою чергу народний депутат від фракції «Самопоміч» Ірина Сисоєнко акцентувала увагу на ще одній болючій проблемі — реабілітації військовослужбовців. «В умовах війни відсутність реабілітації або її неналежна якість для учасників бойових дій має ознаки відмови держави від власних захисників та постраждалих громадян із зони АТО. Саме тому реабілітація має загальнодержавне значення, є важливою складовою ефективної системи відновлення здоров’я», — наголосила вона.


З огляду на це депутат вважає за потрібне в доктрині ретельно опрацювати це питання. Насамперед чітко розмежувати реабілітацію військовослужбовців, які потенційно можуть повернутися до військової служби, і тих, хто внаслідок тяжких поранень, на жаль, не зможе продовжувати службу.


Народний депутат відзначила важливість допомоги нам країн НАТО з питань медичної реабілітації. Та подякувала Посольству Ізраїлю та особисто Надзвичайному і Повноважному Послу Держави Ізраїль в Україні Еліаву Бєлоцерковські, який до речі, також брав участь у засіданні.


Пан посол розповів учасникам слухань про основні принципи ізраїльської військової медицини. За його словами, ізраїльські солдати не бояться ризикувати своїм життям, адже знають: уряд зробить усе можливе, щоб не допустити їхньої загибелі.


Військово-медична доктрина Ізраїлю, зауважив він, базується на трьох основних принципах. Перший: поєднання військових та цивільних медичних послуг. Другий: виділення бюджету для забезпечення військових медиків найкращим обладнанням та засобами. І третій: надання медичних послуг максимально близько до поля бою. Настільки близько, наскільки це можливо.


«Кожен загін ізраїльської армії, кожні 20 солдат мають свого парамедика. Він натренований робити приблизно 20 потрібних процедур, які призначені для забезпечення збереження життя солдата. Отже, поранений боєць отримує перше лікування, перше повноцінне лікування просто на полі бою, і це забезпечує збереження його життя і своєчасне доправлення до подальших медичних закладів для лікування», — сказав Е. Бєлоцерковські.
А, скажімо, підземні паркувальні комплекси під госпіталями в Ізраїлі в лічені години можуть бути трансформовані в повноцінні операційні з найсучаснішим обладнанням. Підземні парковки задіяно тому, що є загроза потрапляння снарядів.


Пан посол зауважив також, що Ізраїль відкритий і щасливий ділитися своїм досвідом з українськими партнерами. Така співпраця, власне, вже розпочата. Зокрема, відбуваються тренінги для психологів, які працюють із жертвами посттравматичного синдрому. Їх пройшли вже понад 250 осіб.


До речі, саме ізраїльсько-швейцарська модель військово-медичного забезпечення буде взята за приклад під час підготовки вітчизняної доктрини. Ретельним вивченням цього досвіду займатиметься робоча група, створення якої передбачено проектом рекомендацій слухань.


Підбиваючи підсумки засідання, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, зокрема, зауважила: є багато міжнародного досвіду, який можна брати і використовувати. Є стандарти НАТО, є наш безцінний досвід. Вона подякувала всім, хто прийшов і поділився цим досвідом.

ДОСЛІВНО 

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга БОГОМОЛЕЦЬ: 


«Військово-медична доктрина — це система поглядів і знань, яка дає змогу врятувати життя військових і цивільних громадян у мирний і військовий час. Де кожен громадянин усвідомлює свій обов’язок перед державою, точно знає своє місце в механізмі спільних дій і стає абсолютно свідомим волонтером, професійним, освіченим, який працює в чіткій системі координат».

ФАКТ 

Учасники парламентських слухань «Про Військово-медичну доктрину України» хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх загиблих у зоні АТО.

 

Під час слухань.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.