Ніде правди діти: більшість пересічних українців сприймають планетарії як розважальний додаток до шкільної програми — таку собі дитячу забавку. Натомість у світі ця «забавка» є поштовхом до формування у молоді справжнього космічного мислення та пізнання себе як частинки великої планети Земля. А часто і першим кроком на шляху у велику науку. Про це керівники та лектори планетаріїв із різних куточків України говорили «Голосу України» у ході зустрічі з нагоди 55-річчя Херсонського планетарію під час колективного інтерв’ю для «Голосу України».

Популяризація знань та «додаток» до підручників

Директор Харківського планетарію, секретар Союзу планетаріїв України Галина Жєлєзняк.
— Галино Василівно, як почуваються українські планетарії в умовах кризи?
— По-різному. Донецький планетарій, приміром, був одним із кращих в Україні. Та з відомих причин був закритий ще з літа минулого року. Зараз його робота також практично паралізована, і це наш гострий біль. Утім, успішно працюють планетарії Києва, Харкова, Дніпропетровська, Вінниці, Херсона. Через руйнування старої будівлі закритий стаціонарний планетарій в Одесі, натомість створили планетарій-павільйон у Миколаєві. Лише торік ці заклади відвідало понад двісті тисяч гостей, що переконливо доводить: інтерес до них не згас і ніколи не згасне.
— Хто зараз є господарем у планетаріях?
— Частина з них залишилася у віданні громадської організації —товариства «Знання». Інші стали комунальною власністю. З’явилися й приватні мобільні планетарії, зручні для маленьких залів. Приватизаційні конфлікти нашу систему в основному обійшли, хоча інвестори їй також не завадили б.
— Як стосовно державної підтримки?
— Обходимося без неї. Але прошу зрозуміти правильно: головне завдання планетаріїв полягає не тільки і популяризації знань про астрономію та космос як додатку до шкільних підручників. Вони формують у дітей те саме космічне мислення, яке дозволяє відчути себе частинкою великого світу, зробити перший крок у науку. Нам є про що розповідати молоді. Адже Україна входить у десятку світових лідерів у сфері космонавтики, дослідження об’єктів дальнього космосу, астероїдної небезпеки, перемінних зірок — так званих маяків Всесвіту. У нас працюють відомі астрономічні лабораторії, а тільки з Харковом пов’язане життя 22 космонавтів — вони тут або народилися, або проходили підготовку.
Аби юні патріоти заслужено пишалися Батьківщиною, їм треба про це дохідливо розповідати. Та для цього необхідні нові відеопрограми і нові підходи. А розробляти їх, по суті, нікому — планетарії зосереджені на виживанні у надскладних умовах нової економічної реальності. Тому була б дуже доречною допомога держави в організації невеликого дослідницького центру з колективом у декілька науковців під егідою якогось з інститутів НААН України, що міг би над цим працювати.
Такий підхід, до речі, прийнятний у всіх розвинутих країнах світу, де існує близько п’яти тисяч планетаріїв. Звичайно, на їх базі діє і якась розважальна інфраструктура з ухилом у комерцію. Але водночас там працюють і серйозні фахівці з астрономії та географії, психологи, режисери, сценаристи та навіть професійні артисти. За кордоном влада всіляко стимулює розвиток планетаріїв, створення під їх дахом музеїв, дослідницьких центрів. Чому б і Україні не надихнутися цим прикладом?

Нова програма коштує 15—20 тисяч доларів

Старший лектор Вінницького планетарію Марія Левченко:
— Наш планетарій — мабуть, єдина в світі така установа, що підпорядкована міському комунальному підприємству «Зеленбуд», яке опікується газонами та парками. Просто будівля планетарію розташована у Центральному парку Вінниці, а цей комплекс обслуговує саме «Зеленбуд». Від такого альянсу маємо певні вигоди: після знесення сухих дерев у парку отримуємо безплатні дрова для нашого твердопаливного котла. Вінницький планетарій два роки не працював — тривав капітальний ремонт його будівлі. Завдяки тодішньому голові Вінницької міськради, а нині очільнику Верховної Ради України Володимиру Гройсману на ці роботи з міського бюджету дали два мільйони гривень, і з листопада минулого року ми знову відкрилися — оновлені.
Директор Дніпропетровського планетарію Сергій Линтовський:
— У радянські часи аудиторію Дніпропетровського планетарію на три чверті наповнювали відвідувачі з сусідніх міст та регіонів. Але нині все навпаки: такі поїздки для груп школярів чи студентів стали надто дорогі. — Скажімо, виїзд автобусом з Кривого Рогу до Дніпропетровська і назад коштує 350 гривень. Такі витрати мало кому по кишені. На додачу, дитячі подорожі зараз — це ще і вагомий пакет документів, страховки, супровід ДАІ. Визначилися, що треба завойовувати дніпропетровську публіку, але містяни вибагливі: за свої гроші хочуть і комфорту, і цікавих програм. А минулої зими Митна академія, від якої ми отримуємо тепло, задля економії відправила студентів на двомісячні канікули, нагріваючи батареї лише на вісім-десять градусів Цельсію. От і весь комфорт. Щоправда, зараз у міському бюджеті передбачили 950 тисяч гривень на облаштування автономної котельні для планетарію. Тож тепло для гостей взимку ми забезпечимо, а з новими відеопрограмами важко. Програма на п’ятнадцять-двадцять хвилин коштує п’ятнадцять-двадцять тисяч доларів, а де їх узяти?
Директор Миколаївського планетарію Олена Шевченко:
— Миколаївський планетарій відкрився тільки в грудні минулого року. Маємо обладнання для повнокупольної трансляції зображення через сферичне дзеркало, а програму для трансляції встиг надати Донецький планетарій. За цей час наш заклад вже відвідало близько чотирьох тисяч глядачів — дорослих та дітей. Причому не тільки миколаївців — навіть туристи з Одещини приїжджають.
Директор Херсонського планетарію Ольга Храмцова:
— Херсонський планетарій нині є колективним підприємством. Відвідувачів вистачає, але всі доходи від продажу квитків та нових шоу «з’їдають» витрати на обслуговування старої будівлі та комунальні послуги. Єдине, на що спромоглися — це придбати повнокупольне обладнання для цифрової проекції, завдяки чому картини космосу заграли для дітлахів новими яскравими барвами. Для подальшого розвитку планетарію будь-яка допомога від міста чи області нам не завадила б, та про неї досі залишається тільки мріяти.

Записав Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Проектори для трансляції зображення зоряного неба нині річ недешева.

 

Директори Вінницького, Херсонського, Харківського, Дніпропетровського планетаріїв (зліва направо).

 

Херсонський планетарій святкує 55-річчя.

Фото автора.