Представники і Києва, і Брюсселя одностайні в одному — євроінтеграційні процеси в Україні вже вийшли на новий рівень, і питання, зокрема, лібералізації візового режиму, є питанням часу, а не шекспірівським «бути чи не бути». Такими можна вважати для України підсумки Ризького саміту. Експерти ще до початку високого форуму знали, що остаточно рішення ухвалено не буде. Адже лише сподіватися недостатньо — варто справді реалізовувати План дій. І хоча за останні дванадцять місяців у цьому напрямі зроблено більше, ніж за весь переговорний період, що почався аж 2008 року, багато пунктів плану все ще лишаються на папері.


Ризький саміт став для Києва своєрідним уроком — у відповідь на палкі промови на Заході реагують проханням реально діяти. І, схоже, українська влада намагається відповідати очікуванням. Так, оцінивши реальний стан справ, напередодні форуму Президент Петро Порошенко зібрав нараду щодо стану виконання зобов’язань з введення безвізового режиму з боку Європейського Союзу для громадян України. Найбільше дісталось на горіхи Державній міграційній службі. «Я просив би зробити з цього приводу відповідні висновки», — вичитав чиновників Президент та попередив про персональну відповідальність керівників державних органів і установ за якість виконання доручень. Зрештою, на саміті канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Україна отримає перспективу безвізового режиму вже до кінця 2015 року, якщо виконає необхідні для цього умови.


Інша дражлива для Києва тема — питання членства у Євросоюзі. Втім, переймаються цим, в основному, політики, що роблять кар’єри на гучних заявах. Для тих, хто живе справами, зрозуміло: для того, щоби говорити про членство, спочатку потрібно провести реформи, подивитися, як діятиме Угода про асоціацію, що передбачає створення зони вільної торгівлі. Вже тоді можна буде думати про ще глибшу інтеграцію з ЄС. На це, до речі, натякнув президент Єврокомісії Жан Клод Юнкер. «Cаміт — це не те місце, де треба вирішувати перспективу членства. Ми повинні зробити все для того, щоб європейська перспектива існувала для кожної із цих країн («Східного партнерства»). Поки що ми не готові, вони не готові. Але процес триває», — заявив він. Шкода, що слова пана Юнкера багатьма виданнями, у тому числі й вітчизняними, були неправильно передані. Мовляв, президент Єврокомісії відмовляє Україні у членстві у ЄС. Адже це й близько не так. Європейці готові нас підтримати. Вони це роблять не словом, а ділом. Так, учора був підписаний Меморандум про порозуміння щодо пакета макрофінансової допомоги від ЄС Україні в розмірі 1,8 мільярда євро. Та нині м’яч на нашому полі. Ми маємо довести світові, що спроможні на зміни.


Зрештою, у підсумковій декларації саміту лідери країн ЄС та учасники «Східного партнерства» визнали європейські прагнення і європейський вибір України, Грузії і Молдови. Також констатується, що до кінця цього року буде підготовлено новий звіт Європейської комісії про виконання Україною і Грузією критеріїв, необхідних для запровадження безвізового режиму.

 

Групове фото учасників саміту «Східного партнерства».

 

На знімку: Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, Президент України Петро Порошенко і Президент Франції Франсуа Олланд (зліва направо).


Фото Михайла Палінчака (прес-служба Президента України).