Поблизу Сеньківки біля Монумента дружби багато десятиліть щороку проводили свята слов’янської єдності, фестивалі молоді, зібрання «афганців». Але вже другий рік поспіль через підступну агресію путінського режиму замість урочистих заходів, танців, концертів тут облаштовують окопи, доти та встановлюють спостережні вежі. Такі реалії...

У відповідь на цинічне перекидання на територію України без оголошення війни армійських підрозділів, військової бронетехніки, артилерії Російської Федерації ми змушені витрачати значні кошти на будівництво «Європейського валу».

 

 


Цей проект, як наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк (на знімку), відвідуючи пункт пропуску «Сеньківка», «має дати можливість Україні захистити свою територію, передусім — від диверсійних груп, російських терористів та бандитів, від незаконного перетину державного кордону, незаконної міграції, торгівлі людьми, зброєю та наркотиками».


На Чернігівщині мають вирити протитанковий рів, встановити оглядові вежі на 183-кілометровій ділянці кордону, з них — на 132 кілометрах суходолу. Поки що роботу виконано на 13 кілометрах. Огорожа, окопи, доти та інші інженерні споруди облаштовано у квітні-травні лише на 5-кілометровому відрізку поблизу пункту пропуску «Сеньківка». Далі, як завжди, забракло грошей..


Насправді, як з’ясувалося, уряд змінив ідеологію облаштування кордону. Якщо спочатку проект «Європейського валу» передбачав загальну суму фінансування розміром майже мільярд доларів США, то нині вирішено на його реалізацію витратити уп’ятеро менше. Як повідомив глава уряду, відтепер огорожі встановлюватимуть лише в зонах пунктів пропуску, щоб не дати можливості їх оминути. «На решті ділянок державного кордону будуть інженерні споруди та електронні засоби моніторингу, — зазначив прем’єр, — для того, щоб весь кордон був під захистом. У тому числі бойові модулі — і мобільні, і стаціонарні, мета яких — ураження цілей, які становлять небезпеку для української держави. Електронні засоби вдесятеро ефективніші, бо дають можливість контролювати весь кордон». «Європейський вал» у такому вигляді передбачають завершити до кінця 2018 року.


Представники заводів, фірм ознайомили А. Яценюка під час його поїздки на пункт пропуску «Сеньківка» з новітніми вітчизняними розробками електронного спостереження.


«З початку виконання робіт зведено 115,2 кілометра протитанкових споруд, 82 кілометри рокадних доріг, 417 кілометрів контрольно-слідових смуг, майже 11 кілометрів загороджень», — повідомив координатор проекту облаштування державного кордону Ігор Полуденко. Він також проінформував, що встановлено 49 веж спостереження по всіх ділянках Сумської, Харківської, Чернігівської областей. Загалом на цей обсяг робіт витрачено 160 мільйонів гривень, отриманих як міжнародну технічну допомогу.

Чернігівська область.

До речі

До кінця року на зведення «Європейського валу» в державному бюджеті передбачено 300 мільйонів гривень. За ці кошти до 1 вересня заплановано облаштування протитанкових споруд — 385,7 км, огороджень — 90 км, 7 опорних пунктів, 214 км контрольно-слідової смуги та рокадної дороги — 214,5 км.

 

На кордоні.


Фото автора.