Через чотири місяці після обстрілу постраждалі жителі мікрорайону Східний у Маріуполі все ще не одержали обіцяну Кабміном матеріальну допомогу.

— Наша квартира на дев’ятому поверсі, по вулиці Олімпійській, була зруйнована прямим влученням двох снарядів 24 січня, — розповідає мешканка мікрорайону Східний Марія Петрівна. — У результаті зруйновано плити з віконними прорізами, від балкона залишилася ушкоджена снарядом плита, не кажучи вже про те, що вибито всі шибки й двері. Комісія з обстеження приїхала швидко — буквально через день після обстрілу, на підставі акта розпочалися ремонтні роботи, які в лютому було зупинено через відсутність фінансування. Дотепер у квартирі не відновлені зруйновані стіни, вікна й двері. Жити тут неможливо, ми змушено винаймати й оплачувати житло, на що йде левова частка нашої із чоловіком пенсії, бо самотужки відновлювати квартиру просто немає можливості, а відбудовні роботи зупинилися, бо немає коштів. Що робити далі, просто не знаємо...


Це лише одне з потоку звернень маріупольців, потерпілих від обстрілу, в громадську приймальню народного депутата України Сергія Матвієнкова, у виборчому окрузі якого розташований мікрорайон Східний.
Тоді буквально в перші години після обстрілу до лікарень міста, які приймали поранених, за рахунок коштів народного депутата було закуплено й доставлено найнеобхідніші медикаменти. Через кілька днів за його сприяння прибула ще одна партія медикаментів від депутатів фракції «Опозиційного блоку» на суму понад 400 тис. гривень. Усім, хто звернувся, було надано допомогу в заскленні вікон на суму понад 200 тис. грн., проведено відбудовні роботи в амбулаторії центру первинної медико-санітарної допомоги мікрорайону Східний. Підтримка надходила, здавалося, звідусіль: волонтери, громадські організації, підприємства Групи «Метінвест», міжнародні організації... Маріуполю допомагали Чернівці, Кривій Ріг, Львів. Виділено кошти з міського бюджету. Однак останнім часом відбудовні роботи завмерли.


— Коли 24 січня в результаті терористичного обстрілу в Маріуполі загинула 31 особа, 118 одержали поранення, багато було зруйновано житла, люди залишилися практично без даху над головою, тоді Кабмін ухвалив рішення виділити 10 млн. грн. у вигляді матеріальної допомоги постраждалим. Жителі міста сприйняли все це із вдячністю. Але, на жаль, після обіцянки розпочалася тяганина, — розповів народний депутат. — Перше доручення — обладміністрації, Міністерству охорони здоров’я, Міністерству соціальної політики — визначити величину виплат і розподілити кошти на матдопомогу і кошти, які підуть на відновлення. 16 березня обладміністрація виконала це доручення І передала документи в департамент у Київ. Після розгляду департамент скидає нову форму з іншим розподілом: на потерпілих окремо, технічні проблеми — окремо. Переробили й 10 квітня віддали знову до департаменту. У відповідь через кілька днів форма знову змінюється і вже потрібно: «матеріальну допомогу віддайте одним рядком, а технічні проблеми розпишіть по актах».
Знову пропозиції було перероблено й 7 травня відправлено в Київ. Тепер надходить нове узгодження: Міністерство охорони здоров’я, Міністерство соціальної політики, Міністерство економіки, Міністерство регіонального розвитку, Міністерство фінансів.


— Тож скільки триватиме ця бюрократична тяганина й коли люди, які втратили близьких і майно, отримають обіцяну допомогу від уряду? Уявіть собі настрій людини, котра пережила обстріл, до якої приходить уп’ятнадцяте комісія на предмет обстеження житла, щоби скласти черговий акт. При цьому жодної копійки грошей не виділяється. Яке ставлення буде в людей до держави і як у такій ситуації виховувати патріотизм? Я щиро вдячний усім громадським організаціям, підприємствам Групи «Метінвест», волонтерам, які провели колосальну роботу, надаючи практичну допомогу. Але де ж держава й коли нарешті постраждалі мешканці Маріуполя отримають ці обіцяні 10 млн. грн.? Я звернувся до колег у Верховній Раді з вимогою дати доручення Кабміну й установити тверді терміни виплати кошти постраждалим від обстрілу маріупольцям, щоб люди знову змогли повернутися до нормального життя».


На брифінгу громадських організацій Маріуполя, що відбувся цього тижня, активісти звернулися до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з вимогою усунути всі бюрократичні перешкоди й дати можливість переказати потерпілим від обстрілу 24 січня державну допомогу.


Як повідомили в міській раді, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив у триденний строк забезпечити виконання завдань, визначених розпорядженнями уряду від 28 січня і 12 лютого 2015 року про виділення коштів Донецькій облдержадміністрації. Прем’єр-міністр акцентував увагу на неприпустимості тривалої тяганини у вирішенні нагальних проблем постраждалих унаслідок ситуацій, які сталися 24 січня 2015 року в Маріуполі й 10 лютого 2015 року в Краматорську. Віце-прем’єр-міністрові — міністрові регіонального розвитку, будівництва й ЖКГ України Геннадію Зубку на черговому засіданні Кабінету Міністрів України доручено доповісти про виконання.
Маріуполь


Донецької області.

 

На Східному сьогодні тихо. Час для прогулянки.


Фото Євгена СОСНОВСЬКОГО.