Рік тому, 22 травня, під час нападу на блокпост української армії біля міста Волноваха, що на Донеччині, загинуло вісімнадцять військовослужбовців 51-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України, з них десятеро — волиняни. Трагедія під Волновахою стала однією з найбільш драматичних сторінок у неоголошеній війні на сході України. Особливо для області. На жаль, ці жертви були не останніми. Вже друга сотня наймужніших наших земляків поповнює волинський небесний батальйон. За втратами в зоні АТО відносно кількості населення область займає сумне перше місце.

У роковини трагедії під Волновахою Волинь вшанувала пам’ять усіх загиблих на сході воїнів. Зокрема, в Луцьку в Свято-Троїцькому кафедральному соборі УПЦ Київського патріархату відбулася панахида за героями АТО, яку провів митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Траурні заходи було продовжено на міському кладовищі в селі Гаразджа на Алеї почесних поховань, де знайшли вічний спочинок наші захисники (на знімку). Відбулося також покладання квітів до пам’ятної дошки Героїв Небесної Сотні і загиблих воїнів АТО на Театральному майдані. Молодіжні патріотичні організації влаштували ходу вулицями міста, несучи банер «Герої не вмирають».

 

 


Вшанування пам’яті загиблих відбулися у всіх, без винятку, містах обласного підпорядкування, районних центрах, а також селах області, на кладовищах, де поховані захисники України.


Напередодні в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася презентація книги доктора історичний наук Олександра Дем’янюка та відомого волинського краєзнавця Геннадія Гулька «Волинський пантеон: схід 2014». У ній зібрані відомості про волинян, які загинули під час проведення антитерористичної операції на сході України в 2014 році, розміщено їхні портрети, називаються місця їх поховань. На жаль, за останні місяці ми втратили в бойових діях на Донбасі ще майже сорок земляків.


До жителів області у зв’язку з річницею страшної трагедії під Волновахою звернувся голова ОДА Володимир Гунчик, який закликав волинян не забувати героїв, котрі віддали своє життя, захищаючи незалежність України, та охопити опікою родини загиблих і поранених воїнів.


— День ушанування пам’яті волинян, які загинули в АТО на Сході, має об’єднати українську громаду в бажанні жити під мирним небом у вільній, незалежній та цілісній державі, — йдеться у зверненні. — Свято вірю: у нашого ворога немає шансів, адже українські військові воюють за свої родини, за Батьківщину. Вічна шана та пам’ять Героям! Слава Україні!


Волинська область.


Фото автора.