У КОМІТЕТАХ ВЕРХОВНОЇ РАДИ


У декларації Саміту східного партнерства у Ризі є важливі для України формулювання про підтвердження європейських прагнень. Зокрема, про візи — важливе формулювання, що до кінця 2015 року Україна має закінчити виконання всіх передумов по Плану дій з візової лібералізації, а моніторингова місія ЄК до кінця року визначить прогрес у виконанні плану і прийматиме рішення про безвізовий режим. Про це написала голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Тобто у нас є всі шанси і перспектива отримати в 2016-му безвізовий режим виконання всіх передумов по Плану дій з візової лібералізації», — вважає І. Геращенко. — Важливо, що ЄС знімає політичні перешкоди (як про те мріяла Москва, що влаштувала війну на Донбасі, щоб блокувати наші європрагнення) і залишаються тільки технічні завдання (захист внутрішніх документів, вирішення проблем мігрантів, боротьба з корупцією), які покладаються в першу чергу на уряд. Але і для ВР є багато роботи».


Водночас Ірина Геращенко заявила, що Президент України Петро Порошенко вимагає кадрових рішень відносно керівників тих служб, які зволікали з виконанням Плану з лібералізації візового режиму. «Найбільше зауважень до міграційній служби і МВС», — зауважила депутат. За її словами, найближчим часом також буде вирішено питання з призначенням віце-прем’єра з питань євроінтеграції.


Депутати хочуть перевірити, що коїться за гратами


Підкомітет з роботи з Державною пенітенціарною службою України Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності провів робочу зустріч на тему «Законодавче забезпечення дотримання прав людини в пенітенціарній системі України». Про це повідомляє веб-сайт комітету.


На зустрічі, окрім народних депутатів України, були присутні Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, перший заступник голови Державної пенітенціарної служби України Віталій Ошовський, представники понад 40 громадських правозахисних організацій, науковці, експерти, фахівці, релігійні діячі.


Головуючий на зустрічі — народний депутат України Юрій Мірошниченко — зазначив, що нині на розгляді у комітеті перебуває низка законопроектів на цю тему — про внесення змін до Закону України «Про державну кримінально-виконавчу службу України» щодо призначення керівника центрального органу виконавчої влади (реєстр. № 2560), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про пробацію» (№ 2388), про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо поліпшення умов тримання засуджених) (№ 2685), про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злісну непокору вимогам адміністрації установи виконання покарань (№ 2708). Голова підкомітету звернув увагу на те, що 14 травня Верховною Радою України було ухвалено в цілому Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України) (реєстр. №1154), розроблений у співпраці з експертами Центру ефективного управління.


Перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат України Ігор Мосійчук запропонував провести парламентські слухання з питань дотримання прав людини в пенітенціарній системі України.