XXІV Всеукраїнський фестиваль-конкурс вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів», як завжди яскравий і самобутній, відбувся на Кіровоградщині. Традиційно він розпочався з клечання калини, символу краси, кохання, вірності та крові, посадженої в одну з роковин заснування конкурсу.

Понад півсотні творчих колективів області (хорові ансамблі, тріо, дуети, солісти), до яких долучилися гості з Вінниччини, Дніпропетровщини, Миколаївщини, Одещини та Полтавщини, демонстрували свою вокальну майстерність і неперевершений талант кільком тисячам глядачів з усієї України.
Змагалися майстри співу в обласній філармонії в номінаціях: «Солісти-вокалісти», «Вокальні дуети», «Вокальні квартети» та «Вокальні ансамблі». Їм допомагали музиканти та танцівники кращих кіровоградських колективів. А тим часом у фойє філармонії розгорнувся справжній «Калиновий розмай» (виставка творчих доробок народних умільців Маловисківського району, цьогорічних господарів фестивалю) — усе найкраще, створене золотими руками з душею українського народу.
Не минулося без сумного. У день, коли мав розпочинатися фестиваль, місто «Калинового співу» переживало жалобу за ще одним героєм АТО Вадимом Височиним, який залишив цей світ молодим, щоб українці могли жити в мирі, працюючи, виховуючи дітей, співаючи... Тож конкурсанти відпрацювали дводенну концертну програму максимально щільно протягом одного дня. Водночас дійство вкотре стало вагомими творчими обжинками сотень митців десятків творчих колективів за весь прожитий після попереднього фестивалю рік. У глядацькій залі яблуку ніде було впасти, а кожен колектив глядачі відпускали неохоче, та й то лише після шквалу овацій...
Фестиваль відкрив чимало нових імен, нагородив переможців. Гран-прі одержав народний аматорський музичний гурт «Петриківські козаки» Новопразького селищного будинку культури №1 з Олександрійського району.
Отже, до побачення «Калиновий співе» XXІV, до зустрічі «Калиновий співе» XXV.

Кіровоград.

 

Традиційна виставка короваїв викликала у гостей та учасників фестивалю особливий захват.

 

Виступає ансамбль бандуристів «Славія» комунального вищого навчального закладу «Олександрійське училище культури».

 

Серед тих, хто клечає калину стрічками й своїм незрівнянним співом уже багато-багато років, — народна артистка України Антоніна Червінська та начальник департаменту культури, туризму і культурної спадщини ОДА Валентина Животовська.

Фото автора.