У понеділок у Софії міністри внутрішніх справ Болгарії, Греції і Туреччини підписали міжурядовий договір про поліцейське й митне співробітництво. Цей документ передбачає створення на болгарському КПП «Капітан Андрєєво» контактного центру зі спільної роботи прикордонників трьох країн для зниження потоку біженців. Міністр внутрішніх справ Болгарії Румяна Бичварова повідомила журналістам, що підписання договору стало надзвичайно важливим кроком для поліпшення координації роботи органів правопорядку трьох країн і протидії хвилі нелегальної міграції на територію Євросоюзу.

За її словами, цей документ також закладає основу для подальшого співробітництва й спільного спостереження за кордоном ЄС. «Кожна з країн, яка підписала угоду, стикається з тими самими проблемами — незаконною міграцією, організованою злочинністю і тероризмом. Цим глобальним викликам неможливо протистояти без співробітництва й без активного обміну оперативною інформацією», — заявила Румяна Бичварова. Її турецький колега Себахаттін Озтюрк повідомив, що Туреччина першою прийняла на себе хвилю біженців із країн, де виникли внутрішні конфлікти, і дала притулок 2 мільйонам нелегалів, з яких понад 1,7 мільйона — сирійці. На їхнє утримання і харчування Туреччина вже витратила 5,5 мільярда доларів. А західні країни компенсували Анкарі лише близько 300 мільйонів доларів.
Заступник міністра з питань безпеки, громадського порядку, протидії злочинності й захисту громадян Греції Йоаніс Напусіс також заявив, що перед сусідніми країнами нині ті самі виклики, які стають причиною об’єднання зусиль, планів і дій. Утім, міністри не повідомили конкретних термінів формування спільних прикордонних патрулів трьох країн на болгарському КПП «Капітан Андрєєво».