Учора у столиці фінішував Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Традиційно офіційне закриття цьогорічного вже п’ятнадцятого мовного форуму відбувалося в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка.

Виступаючи під час урочистостей, Президент України Петро Порошенко наголосив на тому, що завжди були спроби використати мовне питання для розколу нашої держави. І завжди була громадська єдність, яка не давала змоги цього зробити.


«Саме мова стала тим об’єднавчим фактором, який сприяв мудрому вибору народу. Незважаючи на те, що громадяни України розмовляли різними мовами, мали різне етнічне походження, вони вирішили, що їх діти вчитимуть українську мову», — зазначив глава держави. Він подякував організаторам та меценатам конкурсу за підтримку талановитої молоді, а його учасникам та лауреатам побажав невичерпної творчої енергії, життєвого оптимізму та миру.


Переможці і призери цьогорічного конкурсу (понад 70 осіб) представляють майже всі області України. 14 з них протягом нового навчального року одержуватимуть стипендію Президента України. Інші переможці також отримають премії від Марини Порошенко, Світового конгресу українців, Європейського конгресу українців та інших міжнародних українських благодійних організацій та меценатів.

 

Диплом і сертифікат президентської стипендії голова журі, директор Інституту української мови НАНУ Павло Гриценко вручає учениці 5 класу Іллічівської гімназії (Одеська область) Христині Радченко.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.