Учора в Інституті держави і права імені В. Корецького відбувся круглий стіл: «Регіональна політика і децентралізація влади в Україні в контексті євроінтеграційних процесів».
Учасники заходу: народні депутати, науковці, представники уряду тощо, обговорили низку актуальних питань. Зокрема, вплив децентралізації на ефективність публічної влади, реформування місцевого самоврядування в контексті децентралізації влади та особливості територіальної організації влади в умовах децентралізації.
Директор Інституту держави і права імені 
В. Корецького академік Юрій Шемшученко у своєму виступі зауважив, зокрема, що децентралізація означає такий спосіб визначення та розмежування завдань і функцій, за якого більшість із них з центрального рівня передається на нижчий рівень і стає власним завданням органів місцевого самоврядування. «Така децентралізація сприяє розвитку демократії. Адже відбувається розширення впливу територіальних громад, соціальних груп та громадськості загалом на справи публічного значення. Демократична держава завжди прагне залучити якомога більше громадян до здійснення публічних функцій урядування з метою оптимального задоволення різноманітних потреб людини та суспільства», — зауважив він.
На переконання директора Інституту, Конституція потребує не точкових змін у відповідних розділах, а зміни філософії всієї моделі діяльності місцевого самоврядування. «Воно має сприйматися як феномен регіональної політики держави, який одночасно має якості соціального, політичного, публічно-правового та приватно-правового характеру. Це публічна влада територіальної громади з усіма її атрибутами. І одночасно інститут громадянського суспільства», — сказав він.
Ю. Шемшученко вважає перспективним саме «громадівський» підхід в організації місцевого самоврядування. У цьому зв’язку потрібно на конституційному рівні врегулювати статус територіальних громад як первинного суб’єкта місцевого самоврядування, основного носія його функцій та повноважень.
Крім, власне, децентралізації учасники заходу обговорили й питання місцевих виборів, зокрема можливість їх перенесення. На думку народного депутата Анатолія Матвієнка (БПП), переносити вибори не потрібно в жодному разі. «Вибори треба проводити, але в законі, який буде ухвалено, слід врегулювати питання перегонів у Донецькій та Луганській областях, які не мають сьогодні цілісної території», — наголосив він.

Вл. інф.

 

Віце-президент НАН України Сергій Пирожков, директор Інституту Юрій Шемшученко, завідувач відділу Інституту Ірина Кресіна.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.