Експертна група завершила підготовку нової редакції закону про місцеві вибори «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Про це повідомив на брифінгу Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Глава парламенту доручив профільному комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування наступного тижня розглянути законопроект та підготувати його до розгляду в сесійній залі в першому читанні. Участь у робочій групі, окрім народних депутатів, також узяли експерти, фахівці з виборчого права та регіональної політики.

 

 

Голова Верховної Ради відзначив, що законопроект про місцеві вибори повністю відповідає коаліційній угоді. Однак не виключено, що в парламенті буде зареєстровано декілька альтернативних проектів закону про місцеві вибори — до п’яти або й більше. Володимир Гройсман наголосив, що дуже важливим є те, щоб узгоджений законопроект, який буде винесено на розгляд парламенту, забезпечив проведення місцевих виборів за відкритими партійними списками. Тобто щоб люди могли голосувати не лише за політичну партію, а й за конкретного кандидата, за людину, якій персонально довірятимуть, а не за закритими списками, як це було досі. Водночас, за словами глави парламенту, пропонується, що на низовому рівні — сіл, селищ, невеликих міст — місцеві вибори пройдуть не за партійною системою, а за мажоритарною. А ось уже у великих містах депутатів місцевих рад обиратимуть за відкритими партійними списками. Як проходитимуть вибори на рівні районів і областей — дискусія ще триває. Потребує доопрацювання, відзначив В. Гройсман, і порядок голосування тимчасово переміщених осіб з окупованих територій на Донбасі. Лунають різні пропозиції і щодо прохідного бар’єра на місцевих виборах: для партій пропонують встановити п’ять відсотків, для блоків — сім. Були й інші пропозиції.


Володимир Гройсман висловив думку, що низку альтернативних законопроектів про місцеві вибори потрібно буде об’єднати в один, узявши за основу все найкраще з різних законопроектів, щоб у сесійній залі набрати 226 голосів. Серед інших пропозицій — скорочення чисельності місцевих рад. «Кількість депутатів місцевих рад має бути адекватною, — сказав В. Гройсман. — Певна оптимізація має право на життя».
Оскільки місцеві вибори заплановано в Україні на 25 жовтня, часу на дискусії, ухвалення узгодженої нової редакції закону про місцеві вибори в народних депутатів обмаль.


З наступного тижня дискусія щодо закону про місцеві вибори перенесеться у профільний парламентський комітет.


Фото  Анастасії СИРОТКІНОЇ.