Кажуть, через підтримку України

Член Бундестагу, зовнішньополітичний експерт фракції ХДС/ХСС і член правлячої коаліції Карл-Георг Велльман мав на початку тижня провести низку переговорів у Москві. Крім інших, з головою комітету Ради Федерації із міжнародних справ Костянтином Косачовим та радником президента РФ з питань регіональної економічної інтеграції Сергієм Глазьєвим. Але під час паспортного контролю парламентарія завернули назад, заборонивши в’їзд до країни до 2019 року.

Як запевняє в інтерв’ю німецьким ЗМІ Карл-Георг Велльман, без будь-якого обґрунтування. Сам політик вважає, що в РФ існує секретний список персон, яким заборонений в’їзд. Чому і він міг потрапити до нього, парламентарій напевне не знає. Адже впродовж останнього часу він активно сприяв відносинам з Москвою, займався пошуком спільного розв’язання проблем. Утім, пан Велльман вбачає причину такого рішення Кремля, зокрема, в тому, що він є представником фракції однієї з правлячих партій. А заборонний список — не несподіванка. Його склали, найімовірніше, торік — у відповідь на візові обмеження ЄС стосовно громадян України та Росії. Крім того, на його думку, він став жертвою протиріч усередині російських урядових структур, оскільки мав намір зустрітися з двома їх представниками.
Тим часом експерти як імовірну причину заборони в’їзду пана Велльмана до РФ називають його головування у Німецько-українській парламентській групі, участь у складі спостерігачів від ОБСЄ торік на виборах в Україні та посередницьку діяльність щодо збройного конфлікту на Донбасі. Сам політик про це говорить так: «Ми, насамперед канцлер Ангела Меркель, інтенсивно намагаємося знайти політичне розв’язання конфлікту на сході України. Тому здійснювати кроки, що погіршують ситуацію, як у випадку зі мною, вважаю, нерозумно й незрозуміло».
Щоправда, не всі спостерігачі надають забороні в’їзду до РФ пана Велльмана великого значення. Серед них — експерт Німецької спілки зовнішньої політики доктор Штефан Майстер. Однак він теж розглядає цей випадок як тривожний: «Так, це справді сигнал готовності Росії до жорстких і серйозних кроків — з огляду на кризу в Україні, особливо на осіб, котрі її підтримують».
Інцидент у «Шереметьєво» не залишився без наслідків: президент Бундестагу Норберт Ламмерт оприлюднив заяву про його розчарування і нерозуміння того, що сталося. І саме з огляду на посередницьку роботу Велльмана в Україні. А віце-президент Бундестагу Йоганес Зінггаммер навіть скасував плановану поїздку до Москви на знак протесту. Численні німецькі політики вже виступили з вимогою оприлюднити таємний список осіб, яким заборонено в’їзд до РФ.
Проте в деяких німецьких ЗМІ, зокрема, у виданні Handelsblatt, опублікована інформація іншого плану. Приміром, та, що з ініціативи члена Бундестагу і члена правлячої коаліції Карла-Георга Велльмана було створено... «Агенцію модернізації України», фундатором якої є скандальний олігарх Дмитро Фірташ! А сам Велльман є головою спілки, котра заснувала агенцію Фірташа. До участі в роботі цієї організації було залучено низку відомих німецьких політиків. Тож, виходить, що політика політикою, а у вільний від неї час пан Велльман та інші підробляють у пана Фірташа. От і замислишся, чому саме його не впустили до Росії...

Берлін.